Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ohrozená populácia vo Vysokých Tatrách: Svišť sa už prebudil

Svišťa v Tatrách prebudilo nezvyčajné teplo. Pre nedostatok oddychu a vyčerpanosť vzácnemu živočíchovi vážne hrozí smrť. Zobraziť galériu (3)
Svišťa v Tatrách prebudilo nezvyčajné teplo. Pre nedostatok oddychu a vyčerpanosť vzácnemu živočíchovi vážne hrozí smrť.

VYSOKÉ TATRY - Dočerta, takto sa spať nedá, je tu horúco ako v peci! Pomyslel si zrejme tatranský svišť, keď ho z jeho tvrdého zimného spánku prebudilo nezvyčajné teplo uprostred zimy. Niektoré jedince vyliezli na čerstvý vzduch. Dôvodom sú nadpriemerne teplý január a začiatok februára.

Zoológovia sú znepokojení. Opätovné mrazy, ktoré majú Tatry zasiahnuť v najbližších dňoch, môžu pre svišťa vrchovského znamenať smrť.

Svišťa, ktorý brázdil horský masív po snehu, spozorovali v jednej z južných dolín Vysokých Tatier lesníci zo Štátnych lesov TANAP-u. Takéto skoré prebudenie vzácneho tatranského jedinca si odborníci vo svojej tridsaťročnej praxi nepamätajú. „Pravdepodobnou príčinou ukončenia jeho zimného spánku boli nadpriemerne teplé januárové dni,“ spresnila zoologička Barbora Chovancová.

Denné teploty v nadmorskej výške 1 400 metrov sa totiž v období od 10. do 22. januára vyšplhali až na 3 stupne Celzia a nočné teploty skoro vôbec neklesali pod 0 stupňov Celzia. „Upozornili sme na to aj kolegov z poľskej strany Tatier, ktorí boli prekvapení a začali s monitoringom,“ dodala.

Za normálnych okolností sa svišť prebúdza až v polovici apríla. Podľa Chovancovej skoré prebudenie môže pre svišťa znamenať aj smrť. Pravdepodobne ho pomýlilo teplo a myslel si, že je už jar. Svište sa totiž neriadia kalendárom, ale klimatickými podmienkami. Ich nervová centrálna sústava tak dostala falošný impulz. Ak sa zobudil jeden, je možné, že von vyšla celá kolónia.

Stať sa však mohlo aj to, že zazimoval sám. Cesta späť bude o to ťažšia. Náš svišť nemusí mať dostatok síl, aby sa vrátil späť do nory hlboko pod zemou. Ak totiž vyčerpá všetku energiu, jari sa nedožije. Prudké ochladenie mu môže návrat do nory pod zem navyše skomplikovať.
 
Ohrozená populácia vo Vysokých
Zobraziť galériu (3)

AKO ŽIJE SVIŠŤ VRCHOVSKÝ

Svišť sa živí viacerými rastlinami, bylinkami, rád si zamaškrtí na čučoriedkach a jeho pochúťkou je poniklec. Žije v kolóniách. Jedna kolónia, tzv. svištia rodinka, má v priemere 6 až 8 kusov mláďat. Môže ich byť aj 12. Čím viac, tým lepšie, natlačené na sebe sa hrejú v norách. Teplota tela počas zimného spánku je 5 stupňov Celzia. Vyrušiť ich môže výkyv teplôt hore alebo dole. Svištia nora je hlboko pod zemou (asi meter a viac), dieru či vchod si upchávajú hlinou, kameňmi a srsťou. Populácia svišťov v Tatrách klesá. V 80. rokoch napočítali 160 kolónií, teraz tu žije približne 100 kolónií, čo znamená 600 až 800 kusov.
Ohrozená populácia vo Vysokých
Zobraziť galériu (3)

Aj medvede sa prebrali zo zimného spánku

Vysoko nadpriemerné teploty tohtoročného januára sa takisto podpísali pod včasný budíček tatranských medveďov. Pohyb 4- až 5-ročného maca zaznamenali nedávno lesníci v Kôprovej doline nad Podbanským. Maco sa vyprázdnil, skontroloval teritórium a zaliezol spať do brlohu.

VO VYSOKÝCH TATRÁCH AŽ -17 STUPŇOV CELZIA

Slovensko čaká mrazivý víkend. Denná teplota dnes a zajtra by nemala vystúpiť nad 0 stupňov Celzia. V noci udrú poriadne mrazy, chladno bude najmä vo vysokohorskom teréne a v dolinách, kde meteorológovia očakávajú -13 až -17 stupňov Celzia. Začiatkom budúceho týždňa by sa mala teplota umúdriť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu