Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Opaľovacie krémy zabíjajú vzácne morské koraly

LONDÝN – Opaľovacie krémy sú síce nevyhnutnou potrebou každého plavca, ktorý si vyrazí na pobrežie svetových morí, lenže zatiaľ čo človeka chránia pred zhubnou rakovinou kože, drobné a vzácne živočíchy pod vodnou hladinou vraždia.

Podľa najnovších prieskumov sú pre morské koraly opaľovacie krémy smrtiace. Látky, ktoré obsahujú, sa zmývajú z tela plavcov a spôsobujú vymieranie týchto vzácnych organizmov.

Podľa Roberta Danovara z Polytechnickej univerzity v talianskom Marche štyri látky, ktoré sa bežne vyskytujú v opaľovacích krémoch prebúdzajú spiace vírusy obsiahnuté v symbiotických riasach rodu Zooxantella. Aktivne vírusy sa replikujú a spôsobujú prasknutie buniek riasy a tak sa začnú šíriť do okolia a zamoria ostatné kolónie koralov.

Bez rias rodu Zooxantella však koraly nedokážu prežiť dlho, pretože im tieto symbiotické organizmy poskytujú živiny prostredníctvom fotosyntézy. „Tie riasy, ktoré žijú v tkanivách koralov a živia tieto organizmy, explodujú alebo sú z tkaniva vylúčené, a tak opúšťajú skelet koralov,“ prehlásil Danovaro pre magazín National Geographic.

Aj veľmi malé koncentrácie opaľovacích krémov vyplavené do mora dokážu zahubiť kolóniu koralov počas štyroch dní. Z tohto hľadiska sú nebezpečnými látkami parabel, cinnamát, benzofenón a derivát kafru. Tieto zlúčeniny obsahuje väčšina známych prípravkov na opaľovanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu