Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Archeológovia objavili v jaskyni najstaršiu maľbu: Pozrite, čo pračlovek namaľoval na stenu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JAKARTA - Archeológovia v Indonézii objavili najstaršiu známu jaskynnú maľbu. Vyobrazenie divokého prasaťa v jaskyni na ostrove Sulawesi podľa odborníkov praveký umelec namaľoval najmenej pred 45 000 rokmi. Informoval o tom spravodajský server BBC.

Maľba miestneho prasaťa celebského v životnej veľkosti má farbu červeného okru a podľa všetkého je súčasťou väčšej scény. Namaľované prasa meria 136 x 54 centimetrov a nad ním sú dva obrysy ľudských rúk. Podľa vedcov sú na rovnakej stene dve ďalšie prasce, tie sa však zachovali len čiastočne. 

FOTO Archeológovia objavili v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Archeológovia výjav objavili v jaskyni Leang Tedongnge v odľahom údolí juhozápadného Sulawesi. Ide zároveň o najstarší dôkaz, že oblasť už odpradávna obývali ľudia. "Ľudia, ktorí to urobili, boli plne moderní, rovnako ako my, mali všetku kapacitu a nástroje na to, aby namaľovali čokoľvek, čo sa im páčilo," povedal Maxime Aubert, jeden zo spoluautorov štúdie a špecialista na datovanie. Na maľbe našiel usadený kalcit a pomocou rádiouhlíkovej metódy určil, že usadenina je 45 500 rokov stará. Umelecké dielo pod ním je preto najmenej rovnako staré. Podľa Auberta ale môže byť ešte oveľa staršie, pretože jeho metóda stanovuje vek len spomínaného kalcitu. 

FOTO Archeológovia objavili v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Aby pravekí umelci vytvorili obrysy dlaní, museli ich priložiť na stenu jaskyne a potom na ne pľuť pigment. Výskumníci preto dúfajú, že sa im zo steny podarí odobrať vzorky slín a z nich zistiť DNA. Hoci je prasa zo Sulawesi doposiaľ najstarším objaveným figurálnym umením, nejde o najstaršie ľuďmi vytvorené výtvarné dielo. Za to archeológovia považujú maľbu, ktorú našli na malom úlomku kameňa v Juhoafrickej republike. Odhadujú, že je zhruba 73 000 rokov stará. 

Viac o téme: PračlovekIndonéziaSulawesiArcheologický objavJaskynná maľba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu