Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VIDEO Pekelná brána horí už 50 rokov: Spôsobila to obrovská chyba sovietskych vedcov

Priepasť Darvaza Zobraziť galériu (2)
Priepasť Darvaza (Zdroj: profimedia.sk)

KARAKUM - Príbeh "pekelnej brány" ležiacej v púšti Karakum v Turkemistane sa začal písať v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Obrovská horiaca priepasť, ktorá chrlí oheň už takmer päť desaťročí a v súčasnosti priťahuje pozornosť turistov z celého sveta, je výsledkom ľudskej činnosti. Vznikla totiž počas výskumu sovietskych geológov.

Staré príslovie hovorí, že mýliť sa je ľudské a mnohí z nás ním ospravedlňujú svoje hriechy a prešľapy. Niektoré ľudské chyby však majú dlhodobé následky. Dôkazom je napríklad horiaca priepasť v púšti Karakum. Miestni obyvatelia ju nazývajú Darvaza, čiže pekelná brána. 

VIDEO Pekelná brána horí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Fearless & Far)

Priepasť však v ničom nenaznačuje, že by v nej skutočne existovali nejaké pekelné sily. Vznikla počas výskumu sovietskych geológov,  ktorí v roku 1971 hľadali v tejto oblasti ropné ložisko. Pri vŕtaní sa ale prepadlo podložie a z vrtu začal do ovzdušia unikať plyn. Z obavy, čo tento únik spôsobí, geológovia rýchlo jamu zapálili v domnienke, že po vyčerpaní zásob oheň zhasne. Kráter s priemerom 70 metrov a hĺbkou 20 metrov sa však v dôsledku toho postupne zosúval a zväčšoval. Horí aj takmer 50 rokov po svojom zapálení. Odborníci stále nedokážu odhadnúť, kedy oheň zhasne. Darvaza ročne priláka stovky turistov.

Viac o téme: KráterPriepasťKarakumPekelná bránaDarvazaTurkemistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu