Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

FOTO Amazonský prales ukrýva jedno z najväčších nálezísk: Keď uvidíte tú nádheru, padne vám sánka

(Zdroj: Youtube/AFP)

BOGOTA - Jedno z najväčších nálezísk prehistorických skalných malieb, ktoré tvorí odhadom asi 100-tisíc postáv, skúmajú kolumbijskí a britskí archeológovia v amazonskom pralese na juhu Kolumbie. V mieste, ktoré nazvali Sixtínska kaplnka staroveku, začali bádať pred niekoľkými rokmi. Detaily z nej prvýkrát predstavila uplynulý víkend britská televízia Channel 4. Informoval o tom kolumbijský denník El Espectador.

Desiatky tisíc malieb, ktorých vek sa odhaduje na 12 500 rokov, sa nachádzajú v národnom parku Chiribiquete na takmer 13 kilometrov štvorcových. Vedci dúfajú, že im pomôžu pochopiť, ako žili prví obyvatelia tejto oblasti. Maľby zobrazujú rastliny, zvieratá vrátane dnes už vyhynutých, aj ľudské postavy, napríklad počas zrejme rituálneho tanca. Niektoré maľby sú ale tak vysoko, že sa dajú skúmať len pomocou dronov. Ako sa ich našim predkom podarilo namaľovať tak vysoko, to sa zatiaľ nevie. Okrem iného sú na nich namaľované drevené veže a postavy, ktoré akoby z nich skákali bungee jumping. 

360°Cerro Azul pictographs ~ Guaviare department, Colombia If ever one has the chance to visit this place, it can...

Posted by Ancient Enthusiast-Æ on Tuesday, 7 August 2018

"Potrvá generácie, než toľko malieb preskúmame," myslí si José Iriarte, profesor archeológie Exeterskej univerzity, ktorý expedíciu viedol. "Zobrazenia sú tak detailné, že napríklad u koňa z doby ľadovej vidíme jeho divoký výraz i vykreslenú hrivu. Je to fascinujúce," dodal. Podľa neho je zaujímavé aj to, že mnohé z týchto zvierat sú namaľované veľké a sú obklopené malými ľuďmi s rukami zdvihnutými tak, akoby sa k nim modlili. 

O objave v parku informovali vedci tento rok v apríli vo vedeckej databáze Science Direct. O existencii malieb sa vedelo už od začiatku 20. storočia, ale ich bližší prieskum sa začal až nedávno. V ostatných päťdesiatich rokoch nebol možný kvôli vojne s povstalcami FARC. Ani dnes ale nie je oblasť úplne bezpečná; v okolí medzi sebou bojujú nové gangy. Okrem toho je oblasť nachádzajúca sa v departemente Guaviare ťažko prístupná. Archeológovia musia ísť štyri hodiny peši a cesta džungľou je nebezpečná aj kvôli krokodílom a jedovatým hadom. Prieskum prerušila pandémia covidu-19. Keď to situácia dovolí, výskumný tím sa tam vráti. 

Viac o téme: ArcheológoviaKolumbiaSkalné maľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu