Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Žena (38) už polroka bojuje s následkami COVID-19: Odporný príznak, ktorý pociťuje doteraz

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIRGÍNIA - Tridsaťosemročná Chandra Drewová z USA bola v apríli pozitívne testovaná na koronavírus. S následkami ochorenia však zápasí až doteraz a prirovnáva ich k nočnej more. Veľmi si želá, aby sa všetky jej zdravotné problémy čo najskôr stali minulosťou.

Drewová, ktorá žije v Západnej Virgínii, prekonala ochorenie COVID-19 počas prvej pandemickej vlny, keď bola pozitívne testovaná 4. apríla.  Aj po vyliečení však naďalej trpí kvalitatívnou poruchou čuchu, tzv. parosmiou. To znamená, že vôňu jedla a nápojov vníma veľmi skreslene a všetko jej smrdí ako hniloba. "Z jedla cítim hnilobný pach, prepálený tuk alebo benzín. Víno mi zas chutí ako roztopené maslo," opisuje svoju nepríjemnú skúsenosť.

Six months after contracting COVID, Chandra Drew is finding it difficult to cook or eat because of a side-effect of the virus.

Posted by Sunrise on Tuesday, 13 October 2020

Spočiatku vraj trpela úplnou stratou čuchu, čo je jeden z príznakov koronavírusovej nákazy. Teraz sa Chandre síce vrátil, ale všetko jej smrdí, čo je ešte horšie, ako keď necítila vôbec nič. "Jedenie je pre mňa zaberačka. Z jedla mi príde nevoľno, pretože mi strašne smrdí a všetko je nechutné." V dôsledku tohto stavu schudla už 15 kilogramov, čo je vraj síce super, ale zároveň uznáva, že takto by sa chudnúť rozhodne nemalo. Príprava jedla a varenie sú pre Američanku hotová nočná mora, prekáža jej aj vôňa čerstvej zeleniny, hlavne uhoriek. "Keď som naposledy synovi natierala chlebík syrovou nátierkou a ochutnala som ho, naplo ma a musela som ho vypľuť," pokračuje. 

Mladík sa nakazil KORONAVÍRUSOM dvakrát! Hrozivý priebeh druhého ochorenia COVID-19

Chandra sa tak zaradila medzi tisíce vyliečených pacientov, ktorí aj po prekonaní ochorenia COVID-19 trpia poruchou čuchu. Viacerí z nich prirovnávajú vôňu jedla k zápachu benzínu, cigaretového dymu, niektorým smrdí ako chemikálie či dokonca výkaly. Takto postihnuté osoby preto dúfajú, že časom tieto nepríjemné následky odoznejú. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu