Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Globálne otepľovanie odhalilo na Antarktíde nevídaný objav: Nikdy som nič také nevidel!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANTARKTÍDA - Globálne otepľovanie odhalilo mumifikované pozostatky tučniakov, ktoré ležali ukryté pod ľadom v Antarktíde viac ako 5000 rokov. Keby nebolo topenia ľadových a snehových povrchov, nikdy by sa nenašli. Ukázalo sa, že v oblasti sú stále aktívne kolónie tučniakov.

Steven Emslie, profesor na Univerzite v Severnej Karolíne, študoval mys Irizar južne od ľadovca Drygalski Ice na škótskom pobreží, keď spolu so svojím tímom narazil na stovky zachovaných kostí, peria a tiel. Odhalil ich topiaci sa sneh. "Videli sme najmenej pol tucta celých alebo disartikulárnych zdochlín a múmií a stovky kostí a peria na povrchu. Rádiokarbónové dáta ukázali najmenej tri obdobia, v ktorých bola oblasť okupovaná. Prvé sa začalo pred viac ako 5000 rokmi, posledné sa skončilo asi pred 800 rokmi na začiatku malej doby ľadovej," vysvetlil.

Vedci narazili v Antarktíde na trus, vďaka nemu objavili nové kolónie

Na mieste našli aj škvrny od výkalov, ktoré naznačujú nedávnu prítomnosť tučniakov okatých. Na druhej strane ale neexistujú žiadne záznamy o aktívnej kolónii, ktorá by obývala túto oblasť. Emslie sa na toto konkrétne miesto dostal na konci sezóny 2016. Priznal, že zvyšky na povrchu ho prekvapili. "Veľmi neobvyklé pre miesto, o ktorom sme nikdy nezistili, že má aktívnu kolóniu tučniakov."

Globálne otepľovanie odhalilo na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci niektoré z pozostatkov ďalej analyzovali. Takto zistili, že v oblasti ešte nedávno existovala aj aktívna kolónia. Pri obhliadke mysu sa našli aj kamienkové kopy, kde kedysi tučniaky hniezdili. "Za všetky tie roky, čo robím výskum v Antarktíde, som nikdy nevidel oblasť, ako je táto," uviedol Emslie. Svoju prácu, v ktorej poukazuje na najmenej tri okupačné obdobia tučniakov, nedávno zverejnil v časopise Geology. Predpokladá, že posledná populácia tučniakov opustila miesto kvôli zväčšujúcej sa snehovej pokrývke a zanechala po sebe pozostatky pokryté snehom a ľadom neporušené až do nedávneho topeniu snehu. 

Viac o téme: TučniakyAntarktídaGlobálne otepľovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu