Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Nové verejné toalety v Tokiu sú raritou: VIDEO Majú priehľadné steny!

Tokio má priehľadné verejné toalety Zobraziť galériu (2)
Tokio má priehľadné verejné toalety (Zdroj: YouTube/kyde & eric)

TOKIO – V tokijskom parku boli nainštalované nové toalety s priehľadnými stenami zo skla, ktoré majú vylepšiť neslávnu povesť verejných toaliet v krajine. Tie sú zvyčajne považované za špinavé a nebezpečné. Ľudia sa však nemusia báť toho, že by boli vidieť pri vykonávaní potreby, pretože vďaka vyspelým technológiám sa sklenené steny stanú pri uzamknutí nepriehľadné, uviedla agentúra Kjódó.

Keď nie sú toalety obsadené, sú sklenené steny priehľadné, čo umožňuje užívateľom pred vstupom na toaletu skontrolovať, či je čistá a bezpečná. V noci potom toalety osvetľujú park ako lucerny.

Takmer 150-ročný dom ukrýva poriadne tajomstvo na FOTO: Ľudia ostali veľmi znepokojení

Farebné priehľadné toalety navrhol architekt Šigeru Ban, víťaz Pritzkerovej ceny, najvyššieho ocenenia v oblasti architektúry, z roku 2014. Sú súčasťou tokijského projektu výstavby verejných toaliet na 17 miestach do leta 2021 neziskovej organizácie Nippon Foundation a tokijskej štvrti Šibuja.

„Používanie verejných toaliet v Japonsku je obmedzené kvôli stereotypom, podľa ktorých sú tmavé, špinavé, zapáchajúce a desivé,“ povedala koordinátorka projektu z Nippon Foundation Mihoko Uekiová. Nadácia sa preto podľa nej rozhodla zmeniť tieto stereotypy o verejných toaletách.

Fotogenické, transparentné toalety sa okamžite objavili na sociálnych sieťach. Na twitteri boli recenzie od užívateľov zmiešané. Jeden príspevok uviedol, že vyzerajú dobre a sú úžasné. V ďalšom príspevku však autor uviedol, že sa obáva, či v prípade núdze, ako zemetrasenie, sa nestanú toalety opäť priehľadné, aj keď budú obsadené.

Tokio má priehľadné verejné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/kyde & eric)

Uekiová však upokojuje, podľa nej sa toho netreba obávať. „Keď sú dvere odomknuté, preteká kryštálmi v sklenených paneloch elektrický prúd, ktorý vytvára transparentný efekt. Pri správnom uzamknutí je elektrina odpojená a sklenené boxy sa zmenia na nepriehľadné, takže ľudia v prípade výpadku prúdu v stave núdze nebudú vnútri vidieť,“ dodáva.

Viac o téme: TokioToaletyPriehľadnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu