Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dievčinu niekoľko dní svrbelo v hrdle: Keď sa jej do neho pozrel lekár, skoro spadol z nôh

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - V Americkom časopise Tropical Medicine and Hygiene bol zverejnený prípad dvadsaťpäťročnej ženy, ktorej sa v hrdle udomácnil červ. Dostal sa jej tam pri konzumácii obľúbeného sashimi. Nejde zďaleka o jedinelý prípad.

Ak práve uvažujete nad tým, že si dáte na obed alebo večeru sushi či sashimi, snáď vás neznechutí prípad mladej ženy z japonského Tokia, ktorá dorazila do miestnej nemocnice sv. Lukáša s bolesťami v hrdle. Počas vyšetrenia lekár zistil, že na ľavej mandli sa jej krúti približne štvorcentimetrový červ s priemerom jeden milimeter. Pacientka uviedla, že zhruba päť dní predtým konzumovala rôzne druhy sashimi. Odvtedy vraj pociťovala miernu bolesť v hrdle, ale myslela si, že to prejde. Svrbenie a pálenie sa však stupňovalo, a preto vyhľadala lekársku pomoc.

Dievčinu niekoľko dní svrbelo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pri konzumácii tepelne neupravených rýb ľudia vždy riskujú, že spolu s nimi zjedia aj nejakého parazita alebo jeho zárodok, ktorý ešte nie je viditeľný. Dokáže prežiť v mäse aj niekoľko dní a potom sa vyvíja v tele hostiteľa. Takáto nákaza nie je vôbec ojedinelá. U Japonky však nastala kuriózna situácia, pretože parazit neskončil v jej tráviacom trakte, ale zostal visieť v hrdle. 

Autori článku v časopise Tropical Medicine and Hygiene uviedli, že išlo o parazita pseudoterranova azarasi v štvrtom vývinovom štádiu. Žene ho vybrali von pinzetou. "Aj keď je orofaryngeálna infekcia zriedkavá, tak vieme, že spôsobuje syndróm mravčieho hrdla a kašeľ. V tomto prípade išlo o jedného z premenlivých parazitov, ktorého možno skonzumovať so surovými rybami. Tie sú v posledných rokoch čoraz populárnejšie, a preto sa vo svete aj zvýšil počet takto infikovaných pacientov," vysvetlili. 

Viac o téme: ParazitSushiČerv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu