Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Archeológovia rozlúštili 2600 rokov starú záhadu múmie: Toto urobili mladej Egypťanke pred smrťou

Múmia Takabuti
Múmia Takabuti (Zdroj: Youtube/Gareth Mckittrick)

MANCHESTER - Archeológovia ešte v devätnástom storočí objavili vzácnu, starobylú múmiu. Údajne ide o telo dvadsaťročnej Takabuti. Príčinu jej smrti sa rôzni odborníci pokúšali zistiť niekoľko tisíc rokov, no objasniť túto záhadu sa podarilo až teraz.

Múmiu Takabuti, pochádzajúcu z egyptského Luxoru, našiel v roku 1834 bohatý Ír Thomas Greg, ktorý ju priviedol z Egypta do Belfastu. Bola tak prvou známou múmiou, ktorá sa dostala do Írska.

Egyptológ Edward Hincks dešifroval hieroglyfy na múmii, vďaka ktorým zistil meno ženy a vek, v ktorom umrela. Okrem toho zistil, že pred smrťou sa stihla vydať. Bola paňou veľkého domu v Thébach. Jej otec bol kňaz, ktorý slúžil Amunovi, bohovi slnka. Takisto sa podarilo zistiť, že Takabuti mala o jeden zub naviac, dokopy až 33, a rovnako mala o jeden stavec navyše. 

"Takabuti má bohatú históriu, prvýkrát ju začali skúmať už v roku 1834," uviedol Greeg Ramsey, kurátor archeológie v Národných múzeách Severného Írska. Experti múmiu preskenovali röntgenovými lúčmi a tiež skúmali jej vlasy. Zistili, že dvadsaťročná Takabuti žila okolo roku 660 pred Kristom, na konci 25. dynastie. Čo však archeológov prekvapilo, boli výsledky DNA testov. Tie ukázali, že, že múmia je viac podobná Európanom než súčasným Egypťanom. CT vyšetrenie navyše prezradilo, že jej srdce je neporušené a dokonale zachované.

Vyšetrenia ale predovšetkým odhalili príčinu smrti Takabuti. V hornej časti chrbta mala početné bodné rany nožom, čo dokazuje, že ju niekto dobodal. "Odborníci často poznamenávajú, že v rakve vyzerá veľmi pokojne. Teraz ale vieme, že posledné okamihy jej života ale také vôbec neboli," skonštatovala bioarcheologička Eileen Murphyová z Queen's University Belfast.

Egyptologička Rosalie Davidová z University v Manchestri tvrdí, že tento objav expertom pomôže nielen v skúmaní samotnej Takabuti, ale aj v pochopení širšieho historického kontextu vtedajšej doby. Verejnosť sa môže ísť na múmiu pozrieť do staroegyptskej galérie v múzeu Ulster v Severnom Írsku, vstup je zdarma. Informácie priniesol portál Live Science. 

Viac o téme: MúmiaEgyptArcheologický objavTakabuti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu