Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Archeológovia sú vo vytržení: Objavili ďalšie Pompeje!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Egyptian Ministry of Antiquities via AP)

LUXOR - Archeológovia objavili v Egypte rozsiahle staroveké mesto, ktoré bolo po stáročia v zabudnutí, hoci sa nachádza v blízkosti niektorých najznámejších egyptských pamiatok v meste Luxor. Bolo vystavané pred zhruba 3400 rokmi v čase slávnej vlády faraóna Amenhotepa III, uviedol podľa agentúry Reuters egyptský archeológ Zahi Havas, ktorý dohliada na vykopávky na mieste.

FOTO Archeológovia v Egypte objavili podivné múmie: Pozrite, čo mali v ústach!

V novoobjavenom meste sa našli takmer kompletné múry domov aj izieb. Okrem toho sa našli predmety dennej potreby, prstene, vyobrazenia skarabeov a farebné keramické nádoby, rovnako ako tehly s Amenhotepovou kartušou, teda oválnym rámčekom, do ktorého sa zapisovalo faraónovo meno. "Niektoré múry domov v meste sú tri metre vysoké," spresnil Havás. Na mieste sa tiež našlo mnoho pecí na výrobu skla a fajansy.

Mesto bolo objavené takmer náhodou. Tím archeológov v septembri začal pátranie po pohrebnom chráme v okolí Luxoru, ale čoskoro začal narážať na tehly na každom kroku. Odkryté ulice sa nachádzajú na ľavom brehu rieky Níl v blízkosti súčasného Luxoru, Údolia kráľov a Memnonových kolosov. "Ide o veľmi dôležitý nález. Je to niečo ako egyptské Pompeje," povedal Peter Lacovara, riaditeľ amerického Fondu pre kultúrne dedičstvo starého Egypta a archeológiu. 

Viac o téme: ArcheológoviaEgyptPompejeArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu