Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Kto zastrelil Ježiša? Obraz Poslednej večere odhalil hrozivú skutočnosť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

SHEFFIELD - Slávna autorka maľby Posledná večera, Lorna May Wadsworthová, spozorovala, že jej obraz niekto prestrelil. Stopa po guľke je v blízkosti postavy Ježiša, preto sa naskytá otázka, "kto ho zastrelil". Dôvodom by mohlo byť jeho zobrazenie, Wadsworthová ho totiž namaľovala ako Afroameričana.

Keď Lorna prišla do Galérie Graves v britskom meste Sheffield, kde je obraz vystavený, všimla si, že je prestrelený. Strela prešla pravou stranou postavy Ježiša, ktorého stvárnila s čiernou farbou pleti. "Skutočne ma rozčuľuje myšlienka, že niekto bol tak predpojatý mojím zobrazením Ježiša, až na neho zaútočil," okomentovala incident.

FOTO Kto zastrelil Ježiša?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Maľba bola presunutá z vidieckeho kostola v Nailsworthe v grófstve Gloucestershire. To, že bol obraz prestrelený, si v kostole nikto nevšimol. Wadsworthová bola natoľko znepokojená, až kontaktovala balistického experta. Ten prezradil, že išlo o strelu zo vzduchovky. 

FOTO Kto zastrelil Ježiša?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Postavu Ježiša v maliarkinom diele stvárnil model Tafari Hinds. Cieľom bolo donútiť publikum, aby sa "triezvou hlavou zamyslelo nad niečím, o čom si myslí, že už dôverne pozná". Maliarka dodala, že nemala v úmysle kopírovať Da Vinciho obraz, no svojmu obrazu dala rovnaké pomenovanie schválne. Zdá sa, že strelec bol dobrým znalcom histórie. Mieril totiž na pravú stranu Kristovho tela, na miesto, kde ho rímsky cisár poslednýkrát udrel, aby sa uistil, že umrel. Pravdepodobnosť, že sa niekedy dozvieme odpoveď na otázku, kto strelil Ježiša a prečo, je, bohužiaľ, veľmi malá.

Viac o téme: ObrazJežiš kristusPosledná večera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu