Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Vystavuje aj vyše storočné lyže

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Nový Čas)

PODKONICE - V súkromnom múzeu má tristo unikátnych párov lyží! Igor Bobák (48) z obce Podkonice pri Banskej Bystrici má vo svojej zbierke vyše 150-ročné drevené lyže a aj také, na ktorých sa lyžoval pápež Ján Pavol II. Samotný zberateľ doteraz preteká v Slovenskom pohári v zjazdovom lyžovaní za veteránov.

Takéto múzeá sú podľa neho na svete len tri - jedno vo Fínsku, druhé v USA a tretie v Podkoniciach. „Lyže zbieram už 30 rokov a vytvorením súkromného múzea som si splnil životný sen,“ usmieva sa Igor Bobák (48). Vo svojej unikátnej zbierke má aj desiatky drevených lyží zo začiatku minulého storočia.

Najstarším exponátom sú švajčiarske lyže vyrobené z jaseňového dreva v druhej polovici 19. storočia. Lyžiarsky nadšenec vystavuje vo svojom súkromnom múzeu aj lyže, na ktorých mal pretekať fenomenálny švédsky slalomár Ingemar Stenmark alebo Američan Phil Mahre.

Vystavuje aj vyše storočné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Nový Čas)
„Väčšinu lyží som dostal do daru alebo kúpil na burzách,“ vysvetľuje Bobák. O exponáty vystavené v zrekonštruovanom dome po starých rodičoch sa vzorne stará - natiera ich špeciálnym olejom. Svoju unikátnu zbierku lyží vraj nikdy nepredá. „Jej hodnota sa nedá vyčísliť, je veľmi vzácna,“ uzatvára zberateľ z Podkoníc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu