Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chlapi, radi zarastáte? Ak si prečítate, aká hrozba sa ukrýva v dlhých bradách, hneď sa oholíte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÜRICH - Vedci zistili, že mužské brady v sebe skrývajú oveľa viac baktérií než psia srsť. Cieľom štúdie bolo zistiť, či existuje riziko prenosu psieho vírusu na človeka. Zdá sa, že dlhé brady sú tým najlepším spôsobom, ako tento prenos docieliť.

Odborníci skúmali brady osemnástich mužov a srsť tridsiatich psov rôznych plemien prostredníctvom magnetickej rezonancie. Zistili, že psy majú na svojom tele menej mikróbov než mužské brady. Na základe týchto zistení sa dajú psy považovať za čistejšie ako zarastené tváre mužov. 

Chlapi, radi zarastáte? Ak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Výskum zistil, že všetci bradatí muži vo veku od 18 do 76 rokov vykazovali vysoké percento mikroorganizmov. Sedem z nich malo dokonca v brade nebezpečné baktérie, ktoré predstavujú hrozbu pre ľudské zdravie," uviedol profesor Andreas Gutzeit z kliniky Hirslanden vo švajčiarskom Zürichu. 

Chlapi, radi zarastáte? Ak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Keith Flett, zakladateľ Hnutia za oslobodenie brád, ktorý podporuje rast dlhých fúzov a brád na tvári, touto správou nebol nadšený. "Nemyslím si, že brady sú samé o sebe nehygienické. Je možné nájsť veľa znepokojujúcich aspektov, ak urobíte ľuďom výtery z rúk alebo vlasov a následne ich podrobíte skúmaniu," podotkol. Výskum považuje za istú formu pogonofóbie, teda strachu z brád. Podľa jeho slov sa spoločnosť doposiaľ nevyrovnala s dlhými bradami.

Viac o téme: BaktérieVýskumBradaBradatý muž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu