Piatok7. jún 2024, meniny má Róbert, zajtra Medard

Po údere do hlavy vedel perfektne po anglicky

LONDÝN – Osemnásťročný jazdec Matěj Kůs z Plzne sa stal členom britského klubu Berwick Bandits. Počas posledných pretekov svojho týmu utrpel vážne zranenie, keď mu jeden z rivalov prešiel po hlave.

Keď sa Matěj prebral z bezvedomia, hovoril vraj niekoľko hodín perfektne po anglicky bez českého akcentu. Pritom vraj dovtedy v tejto reči nijak nevynikal. O celom prípade informoval britský spravodajský server Ananova.

Po 45 minútach sa vraj spamätal a dokonalou angličtinou sa spýtal lekárov, čo sa stalo a kde je. „Rozprával ako moderátor správ. Hovoril perfektnou angličtinou bez akéhokoľvek akcentu,“ potvrdil Ananove šéf cyklistického klubu Peter Waite.

Matej pricestoval do Škótska prišiel len deň pred pretekmi. Po 48 hodinách od úrazu sa mu obnovila pamäť a zároveň stratil schopnosť rozprávať po anglicky. „Hlboko v mojej hlave musí byť angličtina, ale zrejme si musím udrieť hlavu aby sa dostala von. Dúfajme, že čo-to pochytím, takže budem schopný hovoriť bez toho, aby mi niekto prešiel po hlave“ zveril sa Matej Ananove prostredníctvom tlmočníka.

Podľa britských lekárov mladík utrpel veľmi vzácny „syndróm cudzieho prízvuku“, ktorý býva spôsobený mŕtvicou alebo úderom do hlavy, pri ktorom dôjde k dočasnému poškodeniu rečového centra v mozgu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu