Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

William Shakespeare: Krycie meno Francisa Bacona?

Podľa niektorých názorov William Shakespeare nie je skutočným autorom divadelných hier.
Podľa niektorých názorov William Shakespeare nie je skutočným autorom divadelných hier.

LONDÝN - Herci Sir Derek Jacobi a Mark Rylance otvorili debatu, či divadelné hry Williama Shakespeara sú skutočne jeho dielom. Spoločne s ďalšími 300 ľuďmi, ktorí podpísali "deklaráciu racionálnych pochybností" požadujú výskum autorstva dramatikových slávnych hier.

"Prikláňam sa k skupinovej teórii. Nemyslím, že by jeden človek mohol vytvoriť niečo také," uviedol Sir Derek. V zošitových vydaniach sa z čias Shakespearovho života zachovalo 18 divadelných hier, no Shakespeare ani jednu z nich neautorizoval.

Združenie Shakespeare Authorship Coalition tvrdí, že nie je možné, aby divadelné hry - v ktorých autor preukazuje dôkladnú znalosť práva - napísal neurodzený človek zo 16. storočia, pochádzajúci navyše z negramotného prostredia.

Vo väčšine divadelných hier vystupujú najmä postavy z vyšších spoločenských vrstiev a autor vôbec nespomína Stratford-upon-Avon, kde sa narodil a vyrastal. Združenie Authorship Coalition si kladie otázku, ako je možné, že v jeho hrách sú správne i tie najdrobnejšie detaily o živote v Taliansku.

Konšpiračné teórie o autorstve jeho hier sa vyskytli už v 18. storočí. Podľa nich je meno Shakespeare iba synonymom a autorstvo pripisujú šľachticovi Edwardovi de Vere, Christopherovi Marloweovi či Francisovi Baconovi. Informáciu zverejnil internetový portál news.bbc.co.uk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu