Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Po otvorení starej hrobky čakalo na vedcov prekvapenie: S takýmto niečím sa ešte nestretli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN/PEKING - Lebku gibona, ktorý mohol byť prvým opičím druhom vyhynutým v dôsledku ľudskej činnosti, objavili vedci medzi ostatkami zo starodávnej čínskej hrobky. Medzi zvieratami, ktoré podľa archeológov mohli patriť babičke prvého čínskeho cisára, sa nachádzal doteraz neznámy druh gibona, ktorý žil pred viac ako 2000 rokmi. Podľa vedcov nález dokazuje zraniteľnosť populácií opíc, z ktorých rad je v súčasnosti ohrozený, uviedla stanica BBC.

Egyptská púšť vydala ďalšie tajomstvo na FOTO: Archeológovia sú z objavu nadšení

Hrobka v centrálnej čínskej provincii Šan-si, v ktorej sa skrýval vedecky cenný objav, podľa odborníkov mohla patriť babičke cisára Čchin Š'-chuang-tia. Ten vládol Číne v treťom storočí pred naším letopočtom a okrem iného je známy ako inciátor stavby Veľkého čínskeho múru.

Vedci pomenovali neznámy druh gibona Junzi imperialis a domnievajú sa, že mohol vyhynúť v dôsledku ľudskej činnosti. "Všetky opice sveta - či už šimpanzy, gorily, orangutany či gibony - sú dnes kvôli ľudskej činnosti ohrozené vyhynutím. Ale žiadny druh doteraz nebol považovaný za vyhynutý v dôsledku lovu či straty prirodzeného prostredia," povedal podľa BBC zoológ Samuel Turvey, ktorý viedol výskum kostí z hrobky vykonávaný Londýnskou zoologickou spoločnosťou. Nález podľa neho tento pohľad mení a ukazuje, že obzvlášť gibony sú vyhynutím reálne ohrozené.

V zoo vo Philadelphii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Podľa počítačovej simulácie nájdený druh gibona žil zrejme až do doby pred niekoľkými stovkami rokov. Vedci považujú za takmer isté, že jeho vyhynutie je dôkazom silného ľudského tlaku na prírodu, ktorý prebiehal už v spomínanej dobe. Gibony podľa autorov výskumu boli postupom času nútené kvôli ľudskej činnosti stiahnuť sa z rozsiahleho územia do malého južného cípu Číny, kde žijú v obmedzených podmienkach a niektorým hrozí vyhynutie.

Gibony boli v starej Číne považované za nositeľov vznešenosti a ľudia z vyšších vrstiev si ich držali ako luxusné domáce zvieratá. V hrobke sa našli aj časti kostier ďalších zvierat, napríklad medveďa, rysa či leoparda.

Viac o téme: OpicaHrobkaKostraGibonČínaCisár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu