Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vyhubila dinosaury zrážka asteroidov?

Zobraziť galériu (2)

DENVER - Téma vyhynutie dinosaurov je medzi paleontológmi stále veľmi aktuálna a neustále prináša nové teórie.

S veľmi zaujímavou vyrukoval tím amerických a českých vedcov, podľa ktorých vyhynutiu týchto veľjašterov predchádzala kolízia dvoch asteroidov pred 165 miliónmi rokov. Úlomky z nárazu putovali vesmírom, až kým jeden z nich nevrazil o sto miliónov rokov neskôr do našej Zeme...

„Veríme, že existuje priama súvislosť medzi zrážkou dvoch vesmírnych telies, následnou spŕškou asteroidov a nárazom na Zem pred 65 miliónmi rokov, ktorý spôsobil vyhynutie dinosaurov,“ uviedol doktor Bill Bottke z výskumného inšitútu v Colorade. Osudná zrážka sa podľa českého a amerického tímu vedcov odohrala pred 165 miliónmi rokov v našej slnečnej sústave medzi Marsom a Jupiterom v pásme asteroidov.

Osamelý asteroid s priemerom 170 kilometrov sa zrazil s menšou skalou a obe sa rozbili. Úlomky z kolízie potom putovali milióny rokov vesmírom a postupne zasiahli Mars, Venušu či dokonca aj náš Mesiac. Sto miliónov rokov po zrážke sa dráha jedného z nich skrížila so Zemou a obrovský náraz na polostrove Yucatan v dnešnom Mexiku spôsobil masívne vyhynutie druhov, vrátane dinosaurov.

Vyhubila dinosaury zrážka asteroidov?
Zobraziť galériu (2)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu