Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci bijú na poplach: Jedna krajina ničí ozónovú vrstvu, hrozí katastrofa

Zmenšovanie ozónovej diery je opäť ohrozené Zobraziť galériu (2)
Zmenšovanie ozónovej diery je opäť ohrozené (Zdroj: youtube/Climate Change News)

HAVAJ - K znepokojivým zisteniam sa dopracovali vedci z observatória Mauna Loa na Havaji po tom, ako vyhodnotili štúdiu nazvanú Atmosférická chémia a fyzika. Jej výsledky naznačujú, že jedna z východoázijských krajín pravdepodobne používa chlórofluorokarbóny, ktoré Montrealský protokol zaradil na zoznam látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu.

Na základe Montrealského protokolu, ktorý vstúpil do platnosti v roku 1987, bolo nutné vyradiť z používania chemikálie poškodzujúce ozónovú vrstvu, ktorá sa v tom čase nachádzala nad územím Antarktídy. Na zoznam týchto látok boli vtedy zaradené aj freóny (CFC alebo chlórofluorokarbóny) používané pri výrobe chladničiek a sprejov. "Nepoužívaním CFC-11 podiel emisií v rokoch 2002 až 2012 v ovzduší postupne klesal a po roku 2012 sa dokonca znížil o 50 percent," uviedol v štúdii medzinárodný tím vedcov. "Ale od roku 2012 znovu zaznamenávame nárast emisií, čo naznačuje, že nejaká ázijská krajina opäť používa freóny." Autori tým naznačujú, že došlo k porušeniu zmluvy, pod ktorú sa podpísalo 196 krajín.

Vedci bijú na poplach:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Napriek tomu, že závery štúdie sú znepokojujúce, jej výsledky nemôžu zatiaľ vedci použiť ako jednoznačný dôkaz o tom, že vo východnej Ázii sa opätovne požíva CFC. Príčinou obnovujúcej sa ozónovej diery totiž môže byť aj použitie chemikálií neuvedených v spomínanom protokole, alebo zhoršujúce sa klimatické podmienky. Nezávislí experti však hodnotia prácu kolegov na Havaji ako jednoznačný dôkaz. "Výsledky tejto štúdie môžeme označiť za najzaujímavejšiu atmosférickú detektívnu prácu. Autorom sa podarilo určiť nový zdroj CFC-11. Znamená to, že niektorá z krajín východnej Ázie porušila pravidlá Montrealského protokolu," Piers Forester z univerzity Leeds

S ozónovou dierou nad Antarktídou sa stalo niečo, čo sme nezažili už tridsať rokov

Zistiť, či v Ázii skutočne dochádza k porušeniu medzinárodného dohovoru použitím freónov obsahujúcich chlór, ktorý postupne doslova rozožiera stratosféru, ešte chvíľu potrvá. Fakty však neklamú; ozónová vrstva sa stenčuje nad obývanými regiónmi strednej zemepisnej šírky v nadmorskej výške 10 až 24 kilometrov a ak sa situácia nebude urýchlene riešiť, hrozí ekologická katastrofa. "CFC patrí medzi najsilnejšie skleníkové plyny. Je účinnejší a silnejší ako oxid uhličitý alebo metán," upozorňuje na nebezpečný stav profesorka Joanna Haighová z Imperial College v Londýne. "Ak hovoríme o príčinách globálneho otepľovania zapríčinených ľudským faktorom, pred dvadsiatimi rokmi to bol práve CFC, ktorý tvoril približne 10 percent zo všetkých faktorov ovplyvňujúcich jeho nárast."

Viac o téme: Ozónová dieraFreónyMontrealský protokol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu