Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fatálny omyl zameriavačov: Omylom zničené mesto a psychiatrická liečebňa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Sita, Profimedia.sk)

DOBŘANY - Spojenecké nálety na Nemcami okupovanú Európu prinášali počas druhej svetovej vojny nielen oslabenie nepriateľa a nádej na jeho porážku, ale aj utrpenie civilistov. Okrem vojensky dôležitých objektov totiž bomby často zasahovali aj civilné domy a zariadenia. Jedným z takýchto tragických omylov bolo bombardovanie mesta Dobřany v Plzenskom kraji v noci zo 16. na 17. apríla 1943, ktoré si vyžiadalo asi dvesto obetí.

Za neúspechom z apríla 1943 bol omyl zameriavačov, ktorí nasmerovali bombardéry na Dobřany ležiace asi desať kilometrov južne od Plzne. Na mestečko s rozľahlým komplexom psychiatrickej liečebne, ktoré bolo po okupácii v roku 1939 premenované na Wiesengrund, dopadlo viac ako 600 ton bômb. Zahynulo sto pacientov ústavu, 60 nemeckých vojakov a 35 civilistov. Zo zhruba 750 domov zostalo bez úhony iba 200.

Ako pravdepodobná príčina tragického omylu zameriavačov je uvádzaná nemecká masívna protiletecká obrana a chyby v navigácii. Pilotov tiež zrejme zmiatlo jedno z navádzacích lietadiel, ktoré bolo nad Plzňou zasiahnuté a zrejme v snahe o núdzové pristátie sa dostalo nad Dobřany, kde sa zrútilo neďaleko stanice. Lietadlo Lancaster, ktorého sedemčlenná britsko-kanadská posádka zahynula, sa stalo prvým zostreleným spojeneckým lietadlom nad českým územím.

Viac o téme: BombardovanieOkupáciaNáletNemciDruhá svetová vojnaDobřany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu