Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na pohrebnom veľtrhu predviedli morbídny prístroj: VIDEO Samovražda z 3D tlačiarne

Mnohí si túto novinku pomocou virtuálnej reality vyskúšali.
Mnohí si túto novinku pomocou virtuálnej reality vyskúšali. (Zdroj: profimedia.sk)

AMSTERDAM - Kontroverzný samovražedný prístroj, ktorý človeku umožní zabiť sa stlačením tlačidla, bol pomocou virtuálnej reality predstavený na pohrebnom veľtrhu v Amsterdame. Píše o tom server denníka The Guardian.

Život po smrti: Miliardár (32) sa nechá zabiť a jeho mozog prenesú do počítača

Zariadenie nazvané Sarco, ktorého názov je skratkou pre sarkofág, vynašiel austrálsky zástanca eutanázie Philip Nitschke a holandský dizajnér Alexander Bannink. Jeho súčasťou je oddeliteľná rakva a bombička dusíka. Osoba, ktorá chce zomrieť, stlačí gombík a priestor sa naplní dusíkom. "Spočiatku bude človek malátny, ale potom rýchlo stratí vedomie a zomrie," povedal Nitschke.

Prvý plne funkčný prístroj, ktorý je možné vyrobiť na 3D tlačiarni, by mal byť k dostaniu do konca roka. To znamená, že každý, kto si bude chcieť Sarco vyrobiť, si plánik stiahne do počítača a potom použije vlastnú tlačiareň.

Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou!

Prístroj tak rieši nezákonnosť asistencie druhej osoby pri samovražde. A ako podotýka Nitschke, stlačiť gombík je lepšie ako skočiť pod vlak. "Verím, že vybrať si, kedy zomrieme, je základným ľudským právom, nie je to len výsada ťažko chorých," povedal vynálezca.

Prístroj Sarco prilákal veľa návštevníkov veľtrhu. Jeden z tých, kto si ho vo virtuálnej realite vyskúšali, povedal: "Bolo to naozaj zážitok a zvláštny pocit. Ale veľmi pekný a pokojný. Človek pri tom pozoruje mesiac a more. Je to veľmi pokojné".

Viac o téme: SamovraždaPrístroj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu