Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Jedno z najkrajších diel vzniklo za nezvyčajných okolností: Pri čakaní na vstup USA do vojny

Antoin de Saint-Exupéry Zobraziť galériu (3)
Antoin de Saint-Exupéry (Zdroj: Profimedia)

NEW YORK/PRAHA - Stále nové generácie výtvarníkov a filmárov sa túžia zmocniť pôvabu knihy Malý princ francúzskeho tvorcu Antoina de Saint-Exupéryho. Táto filozofická rozprávka o dieťati v dospelom človeku, ktorá vyšla po prvýkrát pred 75 rokmi, 6. apríla 1943 v USA, nestráca rokmi svoje čaro a Saint-Exupéry ju aj sám ilustroval.

KVÍZ pre milovníkov kníh: Pamätáte si ešte na tie najznámejšie diela z klasickej literatúry?

Aristokrat, spisovateľ a záložný pilot Saint-Exupéry na začiatku druhej svetovej vojny stvoril rukopis Malého princa počas pobytu v Spojených štátoch po kapitulácii Francúzska. Odišiel tam so zámerom presvedčiť tamojšiu vládu, aby vstúpila do vojny proti nacistickému Nemecku. Uprostred osobných otrasov a nalomeného zdravia vytvoril príbeh o osamelosti, priateľstve, láske a strate vo forme Malého princa, ktorý spadol na planétu Zem.

Kniha je najčítanejším a najprekladanejším dielom z francúzštiny; vo Francúzsku ju zvolili za najlepšiu knihu 20. storočia. Bola preložená do 250 jazykov a dialektov vrátane Braillovho písma. Ročne sa jej predá vyše milión výtlačkov a s celkovým počtom takmer 140 miliónov kópií je jednou z najpredávanejších kníh všetkých čias.

Antoine de Saint-Exupéry -
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

Vyšla rok pred autorovou smrťou a od tej chvíle dodnes bola adaptovaná do všelijakých podôb vrátane audionahrávok, divadelných hier, filmov či baletu. V roku 2008 vznikol aj grafický román, ktorý podľa knihy nakreslil francúzsky výtvarník Joann Sfar.

O neskoršej svetovej známosti Malého princa sa ale jeho autor nedozvedel. V roku 1944 odišiel do severnej Afriky a znovu sa pustil do lietania ako člen výzvednej letky Slobodných Francúzov. Velitelia mu povolili osem štartov. A z posledného, ​​31. júla 1944, sa nevrátil.

Viac o téme: Malý princAntoin de Saint-Exupéry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu