Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Patril medzi elitu režimu, ten sa ho kruto zbavil: Ukrutný trest pre prominentného komunistu

Rudolf Slánský a stal obeťou režimu, ktorý sám podporoval Zobraziť galériu (2)
Rudolf Slánský a stal obeťou režimu, ktorý sám podporoval (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Pred 65 rokmi, 3. decembra 1952, bolo popravených vo vykonštruovanom procese jedenásť mužov, ktorí ešte krátko predtým patrili k elite československého komunistického režimu. Bol medzi nimi aj bývalý generálny tajomník KSČ Rudolf Slánský, ktorý čelil spolu s ďalšími osobami obvineniu z organizovania protištátneho sprisahaneckého centra.

Proces s aktérmi údajného komplotu bol zahájený pred Štátnym súdom v Prahe 20. novembra 1952. Podľa žaloby, ktorú zastupoval neslávne známy prokurátor Josef Urválek, usilovali spiklenci o vytrhnutie Československa zo spojenectva so Sovietskym zväzom a v spojení s exponentmi svetového imperializmu a sionizmu sabotovali politiku socialistickej výstavby. Celá obžaloba mala silný antisemitský podtext, čo súviselo s aktuálnym vývojom situácie na Blízkom východe, v ktorom Moskva zaujala proarabskú pozíciu. 

Slánský (úplne napravo) po boku Klementa Gottwalda
Zobraziť galériu (2)
Slánský (úplne napravo) po boku Klementa Gottwalda  (Zdroj: profimedia.sk)

Pojednávanie prebiehalo presne podľa vopred pripraveného scenára, takže už po siedmich dňoch padol rozsudok. Jedenásť obžalovaných si vypočulo verdikt najvyšší - trest smrti. Zvyšní traja obžalovaní boli odsúdení "len" na doživotný pobyt vo väznici. 

Chodí MHD, varí si či perie: FOTO Takto vyzerá život komunistického papaláša Jakeša

Slánský, ktorého popol bol po poprave v decembri 1952 rozprášený na neznámych miestach v stredných Čechách, sa dočkal právnej a občianskej rehabilitácie až v roku 1963. Ešte ďalších päť trvalo, než bolo jeho meno očistené aj v rámci straníckych rehabilitácií. 

Viac o téme: PopravaKomunistaRudolf slánský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu