Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tekutá krása existuje: Lekárka tvrdí, že vďaka tomuto nápoju bude vaša pokožka dokonalá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Dá sa krása vypiť? Áno dá! Navyše vám bude aj chutiť. Primiešať si ju môžete aj do vášho obľúbeného smoothie, či do rannej ovsenej kaše. Tento prášok krásy vás dokáže vziať o pár rokov nazad. Reč je o kolagénovom prášku, ktorý nielenže viditeľne vašu pleť omladí, ale dodá jej aj chýbajúci jas, krásnu farbu a potrebnú hydratáciu.

Prečo práve kolagén?

Newyorská dermatologička, Anne Chapasová vysvetľuje, že kolagén je nesmierne cenná bielkovina, ktorá je stavebným prvkom našej pokožky. Vďaka kolagénu je naša pokožka taká pružná a vie sa rýchlo zregenerovať z rán a podráždenia.

Kedy začať piť kolagén?

Teraz by mali spozornieť všetky dámy, ktorých vek sa začína číslom 3. Okrem mimických vrások sa okolo tridsiateho roku života objavujú aj prvé príznaky starnutia pokožky. Ak už teda máte tých tridsať a vyššie, kolagénový prášok by sa mal stať každodennou súčasťou vášho jedálnička. Majiteľky suchej pokožky môžu s jeho pitím začať predčasne, suchá pleť sa stane minulosťou.

Tekutá krása existuje: Lekárka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Kde sa kolagén nachádza prirodzene?

Podporiť účinky kolagénového prášku môžete aj stravou, ktorá v sebe taktiež ukrýva túto cennú bielkovinu. Patrí sem losos, vajíčka, quinoa, slepačí vývar, morčacie mäso, orechy, olejnaté semená, šošovica a fazuľa.

Tekutá krása existuje: Vďaka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: zdravapokozka.sk)

„Ak jete vyváženú stravu, ktorá obsahuje potraviny bohaté na bielkoviny, vaše telo premení tieto živiny na esenciálne aminokyseliny, ktoré sú potrebné na udržanie zdravej pokožky a zdravých kostí. Tieto živiny potom ďalej putujú do krvného obehu a dodajú dermis – čo je najhlbšia časť našej pokožky - prirodzené množstvo kolagénu,“ hovorí newyorský dermatológ Craig Austin, zakladateľ kozmetiky Cane + Austin.

Čomu sa vyvarovať a čo vyhľadať?

Rovnako, ako môžete vedome tvorbu kolagénu zvýšiť, viete spraviť aj presný opak. K strate kolagénu dochádza vtedy, ak sa príliš dlho slníte bez dostatočne vysokého ochranného faktora. Vtedy sa kolagén v pokožke „rozbíja“ a vznikajú tzv. pigmentové škvrny. Kolagén by ste preto nemali prijímať len zvnútra, ale i zvonka. Do pleťovej starostlivosti by ste mali zaradiť aj kozmetiku s kolagénom, hlavne hydratačné séra a krémy. Účinné sú aj kozmetické produkty s obsahom retinolu. Retinol v kozmetike totiž dokáže do určitej miery napodobiť vlastnosti a účinky kolagénu.

Viac o téme: PleťPokožkaKolagén
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu