Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kontroly v obchodoch odhalili desivé nedostatky: Plesne v mlieku a smrteľné baktérie v syroch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

BRATISLAVA - Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS SR) vykonala kontrolu potravín na niekoľkých miestach na Slovensku. Odhalili šokujúce nedostatky, ktoré sa nachádzali v obchodoch či baliarňach. V potravinách sa vyskytovali baktérie, plesne, dokonca aj chuť po myšacine.

Kontroly boli vykonané za mesiac október inšpektormi ŠVPS SR. Z celkovo 4149 kontrol potravín objavili nedostatky v 357-ich prevádzkach. "Úradné kontroly sa vykonávali v rámci celého potravinového reťazca od primárnych producentov až po výrobcov predávajúcich hlavne v maloobchode," uviedla ŠVPS SR.

Štátna správa uložila celkovo 120 pokút v hodnote takmer 6 300 eur, v niektorých prípadoch dokonca dostala konkrétna prevádzka viac ako jednu pokutu. "V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť celkovo 100 rozhodnutí v celkovej sume 111 400 eur a uložených bolo v rámci nich 14 opatrení. Priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 1 114 eur, najvyššia právoplatná pokuta v tomto mesiaci predstavovala 7 000 EUR," uvádza sa ďalej v dokumente.

Výskyt nebezpečných baktérií objavili v ovčom syre či oštiepkoch a v acidofilnom mlieku sa pod viečkom vyskytovala pleseň. V konzervách s treskou sa objavili cudzie predmety. Jedno z likérových vín dokonca chutilo po myšacine.

Tabuľka niekoľkých nevyhovujúcich vzoriek

Kontroly v obchodoch odhalili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ŠVPS SR)

Kontroly v obchodoch odhalili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ŠVPS SR)

Plesne, mušky, pavučiny

U výrobcov a baliarní bolo najväčším nedostatkom riziko kontaminácie počas výrobného procesu. Na viacerých miestach sa nachádzali pavučiny, rôzne nečistoty a nesprávne skladované náradie. V chladiacich boxoch sa nachádzali na niektorých miestach osobné predmety pracovníkov.

V obchodoch bolo najväčším problémom znečistenie, a to aj na viditeľných miestach. "V mieste ponuky mozzarell bola korózia na košoch a znečistenie dna chladiacej vitríny pod košmi s vytečeným obsahom z výrobkov," informuje ŠVPS SR. V regáloch so syrmi sa vyskytovala aj pleseň. V džemoch zistili prítomnosť kyseliny sorbovej, ktorá nie je bežne povolená.

Celkovo bolo odobratých 1485 vzoriek. "Pokiaľ sa jedná o úradnú kontrolu potravín, bolo ukončených bolo doposiaľ 807 vzoriek, z ktorých 19 nevyhovelo požiadavkám platnej legislatívy." Medzi baleným ovocím a zeleninou boli výrobky s plesňou alebo sa v nich vyskytovali sa v nich mušky.

Viac o téme: ZeleninaOvocie Štátna veterinárna a potravinová správaKontrola potravín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu