Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Metóda chudnutia, ktorá naozaj funguje: Psychoterapeut radí, ako na to

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Vo svojich videách na internete hovorí psychoterapeut Jean-Michel Gurret viac o psychológii než o kalóriách. Avšak jeho metóda Mental Slim, ktorú vymyslel v roku 2007, je skutočne diétnym programom. Vypovedajú o tom mnohé svedectvá, kedy ľudia za rok schudli o desať až tridsať kilogramov.

Jeho technika? Venovať pozornosť nielen tomu, čo jeme, ale aj emóciám, ktoré vedú k tomu, že priberáme. Podľa tohto lyonského psychoterapeuta sa zhadzovanie kilogramov odohráva rovnako tak v našej hlave, ako na tanieri.

Metóda chudnutia, ktorá naozaj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Mental Slim je diétny program, ktorý sa zaoberá viac príčinami ako následkami priberania na váhe. Neregulujeme spôsob stravovania, ale to, čo vyvoláva nutkavé správanie (kompulziu), hovorí Jean-Michel Gurret. Takzvaný jojo efekt, ktorý sa dostavuje po opakovaných diétach, je z veľkej časti spôsobený emóciami, ktoré neovládame. Aby sme svoje správanie ovládali, ponúka psychoterapeut program spojujúci vyváženú stravu a riadené meditácie, ktoré nás majú zbaviť dôvodov k priberaniu. 

Prevratná štúdia o chudnutí: Povedz mi, kedy ješ a ja ti poviem, koľko zhodíš kíl

Psychologická súčasť programu Mental Slim sa zakladá na technikách emočnej slobody EFT (Emotional Freedom Techniques), techniky pracujúcej na princípe uvoľnenia emocií. Táto prax spočíva v tom, že sa ľahko ťuká na akupunktúrne body a pacient súčasne opakuje pozitívne vety. Tým sa zvládajú negatívne emócie. EFT sa používa ako pri liečbe úzkosti, tak aj pri iných poruchách, ktoré majú pôvod v detstve. V rámci diétneho programu je cieľom tejto techniky ovládať emócie, ktoré človeka vedú k tomu, že sa vrhne na čokoládu.

Metóda chudnutia, ktorá naozaj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Videonahrávky vás vedú k tomu, aby ste sa sústredili na moment, po ktorom ste začali priberať na váhe, a aby ste akceptovali emócie, ktoré to sprevádzali. "Niektoré ženy, keď sa stanú obeťou násilia, priberú 20 kilogramov. Podvedome sa už nechcú páčiť. Vďaka EFT sa znovu vystavujú tejto udalosti a ťukaním na akupunktúrne body na tvári, na hlave, na hornej časti hrudníka a na rukách umožňuje upokojiť emócie, ktoré sú s tým spojené," cituje Gurreta francúzsky denník Le Figaro.

Môžeme sa tiež sústrediť na rôzne negatívne spomienky, ako je smútok, rozchod alebo poznámky, s ktorými sme sa stretli ako deti. Mental Slim umožňuje zvládať negatívne myšlienky, ktoré sú s tým spojené, a sľubuje vám, že dokážete kontrolovať kvalitu a množstvo toho, čo zjete. Táto prax sa veľmi podobá autonómnemu psychoterapeutickému sedeniu. "Zaoberáme sa malými traumami, nie tými veľkými, ktoré môže liečiť len odborník," uisťuje Gurret.

Metóda chudnutia, ktorá naozaj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Mental Slim ponúka svoj program za 14,95 až 39,99 eura. Akonáhle sa uchádzači zapíšu na internete, obdržia videozáznamy a nahrávky MP3, ktoré počúvajú vždy ráno a večer. Hlas na nahrávkách ich vedie k cvičeniu vizualizácie a dýchaniu, ktoré im umožní sústrediť sa na to, čo ich povedie k cieľu, teda k ideálnej váhe. "Pokiaľ ide o stravu, nie je pre našu metódu podstatná, ale vypracovali sme vyváženú diétu za pomoci nutričného poradcu," hovorí Gurret. Ak je priberanie na váhe skutočne spôsobené viacerými faktormi, nič potom nebráni tomu, aby sa každý poradil s lekárom, nutričným poradcom alebo s psychológom.

Viac o téme: ChudnutieDiétaEmócie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu