Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Notorická zlodejka, ktorú pozná celý svet: Prudká zmena oproti minulosti

Doris Paynová Zobraziť galériu (4)
Doris Paynová (Zdroj: SITA/AP Photo/John Bazemore)

WASHINGTON - Američanka Doris Paynová (86), ktorá za svoj život ukradla šperky za dva milióny dolárov, kradne ďalej, avšak uspokojí sa už aj s menšou korisťou. Polícia ju tento týždeň zatkla v Georgii, kde v obchodnom dome Walmart odcudzila tovar za 86,2 dolára. Pretože však bola schopná zaplatiť kauciu, zostala na slobode.

Na nohe mala monitorovací náramok, ktorý dostala vlani. Za mnohonásobné krádeže si vo väzniciach odsedela niekoľko trestov. Odhaduje sa, že žena, ktorá vystriedala mnoho mien, nakradla tovar za dva milióny dolárov. V mladosti sa špecializovala na luxusné šperky. Vo Walmarte v meste Chamblee ju predavačka videla kradnúť tovar z lekárne, elektroniku a jedlo. 

Notorická zlodejka, ktorú pozná
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Právnik Drew Findling upozornil na to, že Paynová už sa uspokojí s menšou korisťou. "Je to prudká zmena oproti minulým prípadom. Nehovoríme tu o luxusných šperkoch, ale o tom, čo potrebuje 86-ročná žena na prežitie, o jedle a liekoch," povedal. Podľa neho mal byť za štrnásť dní Paynovej odobraný monitorovací náramok.

Notorická zlodejka, ktorú pozná
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Stanica NBC oznámila, že sa Paynová policajtom ku všetkému priznala, zaplatila kauciu 607 dolárov a mohla odísť domov. Ešte nedávno ale priznala, že odcudzila diamantový náhrdelník za 2000 dolárov. Ukradla ho na predmestí Atlanty, bola odsúdená k domácemu väzeniu a dostala zákaz vstupu do nákupných stredísk v regióne. Podľa právnika je Paynová príliš chorá na to, aby vydržala súd. Trpí údajne rakovinou, avšak žiadne dôkazy o svojom ochorení nepredložila.

Keď kradla prvýkrát, mala 23 rokov a od tej doby vystriedala vyše dvadsať rôznych mien. Za krádeže bola zatknutá nielen v USA, ale aj v Grécku, Francúzsku, Británii a Švajčiarsku. Medzi zlodejmi si tým získala renomé, bol o nej natočený dokument s názvom Život a zločiny Doris Paynovej.

Notorická zlodejka, ktorú pozná
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hodnota ukradnutého tovaru je pravdepodobne oveľa vyššia ako toho za ktorý bola súdená a odsúdená. V upozornení na nebezpečné osoby vydávanom pre klenotníctvo Paynová figuruje od 70. rokov. V rozhovore, ktorý poskytla z väznice v roku 2005, povedala, že nikdy nekradla kvôli peniazom. "Ľutujem to, ale bolo to tak zábavné," vyhlásila. Vôbec prvýkrát vraj ukradla hodinky, aby pomohla matke dostať sa z problematického vzťahu.

Viac o téme: KrádežZlodejkaDoris Payne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu