Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

RADA nad zlato: Najrýchlejší spôsob, ako sa zbaviť bolestivého spálenia kože

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - V letných dňoch nesmieme zabúdať na ochranu kože pred slnečným žiarením. Je preto dôležité nosiť so sebou opaľovací krém, na ktorý často, keď sa hrnieme k vode, zabúdame. Treba ho aplikovať často, najlepšie každé dve hodiny. No keď už na neho zabudneme, máme pre vás rady, čo robiť, keď sa spálite.

Výsledkom nesprávnej alebo žiadnej ochrany je, že milióny ľudí každý rok vystavujú svoju pokožku škodlivému ultrafialovému žiareniu a spália sa. Záver býva bolestivý a môže trvať viac ako týždeň. Dr. Erin Gilbertová, dermatologička z New Yorku, odpovedala na otázky "čo robiť a čo nie" v prípade spálenia kože. "Najdôležitejšou vecou, keď sa spálite, je zdržiavať sa mimo slnka čo najviac, najlepšie celý nasledujúci týždeň," zdôraznila. 

RADA nad zlato: Najrýchlejší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vaše telo, ktorého prirodzená obrana je spálením ohrozená, sa pokúša uzdraviť samo. Akékoľvek ďalšie vystavovanie UV žiareniu by poškodilo väčšiu časť DNA (alebo genetického kódu) vašich buniek a tým by sa predĺžila bolesť a samotné poškodenie. Spáleniny taktiež zvyšujú riziko rakoviny kože, pretože časté poškodenia DNA môžu zvýšiť mieru rakovinotvorných mutácií.

Gilbertová má domácky liek na spáleniny od slnka, ktorý podľa nej skutočne funguje: "Uteráky nasiaknuté do mlieka dajte do chladničky a potom ich studené priložte na spálené miesta. Chladiaci účinok odstráni časť tepla zo spáleniny a kyselina mliečna sa zas postará o odstránenie niektorých vrstiev mŕtvej kože. Takže ak máte pľuzgiere, môže vám to skutočne pomôcť," vysvetlila. 

RADA nad zlato: Najrýchlejší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Doktorka taktiež radí skúsiť výťažky z aloe vera, ktorej listy obsahujú lepkavú šťavu a dokážu zmierniť bolesť pri spálení. Avšak, musíme si starostlivo prečítať štítok prísad, aby nám samotný liek neuškodil. 

"Niektoré z gélov, ktoré sú na trhu, obsahujú lidokain a benzokaín, ktoré dočasne odstránia bolesť spôsobenú spálením kože. Akonáhle ale zlezú, budete bolesť cítiť ešte viac, takže nerada používam tieto produkty," poznamenala Gilbertová. Na záver radí na svrbivé a horúce spáleniny užívať liek so všeobecným protizápalovým účinkom, nakoľko pokožka je zapálená, červená a bolestivá.

Viac o téme: Slnečné žiarenieSpálenie kože
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu