Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Českí vedci vytušili veľkú vec o vesmíre: Bol oveľa búrlivejší, než sme si mysleli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRNO - Mladý vesmír bol búrlivejší, než si vedci mysleli, a železo je v ňom dlhšie, než predpokladali. K obom poznatkom dospeli vedci z brnianskej prírodovedeckej fakulty s kolegami zo Stanfordovej univerzity v USA. Zamerali sa spoločne na koncentráciu železa v horúcom plyne, ktorý vypĺňa priestor medzi galaxiami, informovala Ema Wiesnerová z tlačového odboru Masarykovej univerzity.

Tím skúmal desať jasných a blízkych kôp galaxií za pomoci japonského satelitu Suzaku a zistil, že množstvo železa obsiahnutého v plyne vnútri jednotlivých kôp je približne rovnaké. Vyvodzujú z toho, že prvok s veľkou pravdepodobnosťou vznikol dávno predtým, než sa vôbec prvé kopy galaxií vytvorili. Je teda starší ako desať miliárd rokov. 

Českí vedci vytušili veľkú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Skutočnosť, že distribúcia železa je tak homogénna, naznačuje, že bolo vyrobené vo vnútri niektorých z prvých hviezd a galaxií, ktoré vznikli po veľkom tresku," uviedol autor štúdie Ondrej Urban, ktorý je absolventom astrofyziky na Masarykovej univerzite a doktorát získal na Stanfordskej univerzite v USA. 

Českí vedci vytušili veľkú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Priamo počas veľkého tresku vznikol iba vodík, hélium a stopové množstvo lítia. Väčšina prvkov, z ktorých sú zložení aj ľudia, vznikla až vo vnútri hviezd a uvoľnila sa do vesmírneho priestoru vďaka explóziám supernov a výtryskom z blízkosti rastúcich čiernych dier. Kedy sa dostalo železo do medzigalaktického priestoru, sa dlho nevedelo. 

Fascinujúca správa z NASA: V ďalekej galaxii sa skrýva odpoveď, na ktorú čakáme desaťročia

Výsledky tímu zverejnené v časopise The Monthly Notices of the Royal Astronomical Society teraz podporujú skoršie špekulácie, že väčšina železa vo vesmíre vznikla a rozšírila sa skôr, než sa vďaka gravitácii vytvorili prvé kopy galaxií. Dnes už astrofyzici len výnimočne zaznamenajú, že by výbuchy supernov a aktivita čiernych dier v centárch galaxií boli schopné odfúknuť plyn obohatený o chemické prvky do vzdialeného okolia. 

Českí vedci vytušili veľkú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"To, že sme pozorovali rovnakú koncentráciu železa plynu všetkých skúmaných kopách galaxií, svedčí o tom, že prvé galaxie museli byť mnohonásobne aktívnejšie ako tie súčasné. Ich aktivita bola natoľko ohromná, že dokázala premiešať plyn až do vzdialenosti miliónov svetelných rokov," povedal jeden z autorov štúdie, Norbert Werner z Masarykovej univerzity, ktorý závery predstavil na výročnom zasadnutí Európskej astronomickej spoločnosti v Prahe. 

Viac o téme: VesmírGalaxia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu