Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vďaka náhodnému objavu na to prišli: Desiatky metrov pod morom sa deje niečo úžasné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: youtube/underwater wine)

SAINT-MANDRIER-SUR-MER - Potopte sa do hlbín Stredozemného mora, otvorte truhlu a vyberte si svoje víno. Pri Azúrovom pobreží sa nachádza 120 fliaš vína značky Bandol, ktoré sa tam celý rok v hĺbke 40 metrov konzervuje, aby vyzrelo a získalo arómu. To všetko začalo po tom, ako boli objavené amfory staré stovky aj tisíce rokov, vysvetľuje riaditeľ Národnej školy potápačov v Saint-Mandrier na juhovýchode Francúzska, Jérôme Vincent.

Vo vrakoch na dne priezračne modrého mora sa našli fľaše, z ktorých niektoré klesli na dno počas druhej svetovej vojny. Tí, ktorí ich ochutnali, zistili, že víno má veľmi dobrú chuť. Potápači a firma Bandol sa vlani rozhodli vyhľadať vhodné miesto, kam by uložili fľaše vína a nechali ich tam rok zrieť. Ich pátranie ich priviedlo do zóny chránenej francúzskym námorníctvom, kde sa vykonáva výcvik potápačov. 

Vďaka náhodnému objavu na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/underwater wine)

Výrobcovia vína, ktorí sa projektu zúčastnili, sa domnievajú, že zloženie vína pod vodou umožňuje zušľachtenie arómy a uvoľnenie druhotných aróm, vysvetľuje Vincent. Na dno mora tak bolo umiestnených 120 fliaš, zatiaľ čo iných 120 fliaš bolo uložených do pivnice. Po roku budú vína degustované a porovnávané. "Pod vodou je víno zachované v stave dlhej konzervácie, pretože tam nie je kyslík," uvádza Guillaume Tari, jeden z vinárov, ktorí prepožičali svoje vína na experiment. 

Červené, biele, ružové - do mora môžu byť ponorené všetky vína. "Pred dvadsiatimi rokmi sme niekoľko mesiacov testovali neďaleko Noirmoutiera (ostrov v Atlantiku) fľaše bieleho, Sancerre a Pouilly, ktoré sme umiestnili do nádrží na ustrice," hovorí reštauratér Philippe Faure-Brac, ktorý sa stal v roku 1992 najlepším someliérom na svete. Spomína na mimoriadne, výborne konzervované vína s plnou chuťou. "Ponorenie vína do morských hlbín zachováva kyslosť, pretože pod vodou nie je veľa svetla, nie je tam ani vzduch, je tam pomerne chladno a stála teplota," dodal. 

Vďaka náhodnému objavu na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/underwater wine)

Vína, ktoré starnú v moci, sú vzácne a drahé, lebo vinár viac riskuje pri manipulácii s nimi a vynakladá na ne viac času a práce. Výrobcovia alkoholických nápojov chcú podobne experimentovať aj s koňankom či rumom. Zatiaľ sa do ukladania vína pod hladinou mora pustilo len veľmi málo vinárov a pravdepodobnosť, že by ste si mohli takéto víno kúpiť, je podľa Faura-Braca takmer nulová. 

Viac o téme: VínoStredozemné moreZrenie vína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu