Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Tragédia slávneho letca, o ktorej ste netušili: Únos a strašidelná smrť synčeka (†1)

Charles Lindbergh Zobraziť galériu (4)
Charles Lindbergh (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON/PRAHA - Dva a pol mesiaca trvalo na jar roku 1932 pátranie po malom synčekovi slávneho letca Charlesa Lindbergha, ktoré však nemalo šťastný koniec. Telíčko ani nie dvojročného Charlesa juniora našli 12. mája 1932 iba sedem kilometrov od domu Lindberghovcov. Patológ konštatoval, že príčinou chlapčekovej smrti bola prerazená lebečná kosť. Únosca zrejme dieťa zabil, keď si uvedomil, akému riziku sa svojím činom vystavuje.

Najväčšia vlaková lúpež v histórii Rakúska: Zastrelený úradník, 35 miliónov ukradli Slováci

Linbergh senior patril v tom čase k americkej smotánke, slávu mu priniesol v máji 1927 jeho priekopnícky let z Ameriky na európsky kontinent. Únos jeho syna preto vyvolal veľkú pozornosť a odhaliť páchateľa sa snažili tí najlepší odborníci.

FOTO Tragédia slávneho letca,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: wikipedia/U.S. Army Air Corps, United States Library of Congres, literaturtipp.com)

Vyšetrovatelia upínali nádej k bankovkám, pretože väčšiu časť výkupného vyplatili v "žltých" dolároch krytých zlatom. Tie však Franklin Delano Roosevelt po nástupe do funkcie v marci 1933 nariadil stiahnuť.

Potom bolo dlho ticho, až v septembri 1934 si obsluha benzínovej pumpy všimla muža, ktorý platil takými dolármi a mal cudzí prízvuk. Pre políciu potom už bolo hračkou majiteľa vozidla nájsť. Bol ním tesár nemeckého pôvodu Bruno Richard Hauptmann, ktorý býval v Bronxe.

FOTO Tragédia slávneho letca,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: wikipedia/U.S. Army Air Corps, United States Library of Congres, literaturtipp.com)

Vo februári 1935 Hauptmanna odsúdili na trest smrti na elektrickom kresle, ale do samého konca vyhlasoval, že je nevinný. Neprezradil tiež mená svojich komplicov, ktorí nikdy neboli odhalení. Popravu vykonali v apríli 1936.

Charles Lindbergh s manželkou Anne
Zobraziť galériu (4)
Charles Lindbergh s manželkou Anne  (Zdroj: wikipedia/U.S. Army Air Corps, United States Library of Congres, literaturtipp.com)

Okrem nešťastného Charlesa mal slávny letec so svojou zákonnou manželkou Anne ďalších päť detí, narodených medzi rokmi 1932 a 1945. Lindbergh, známy priaznivec eugeniky, ktorý mal medzi svetovými vojnami blízke vzťahy s nemeckými nacistami, však popri nich splodil ešte najmenej sedem ďalších detí. Na svet prišli v 50. a 60. rokoch v Európe a ich matkami boli tri Nemky. Informácie o Lindberghových európskych potomkoch vyplávali na povrch až po roku 2000.

Viac o téme: Charles Lindbergh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu