Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci vyriešili záhadu krvavých vodopádov v Antarktíde: Milión rokov staré prekvapenie

Krvavý vodopád
Krvavý vodopád (Zdroj: YouTube)

SYDNEY - Na prvý pohľad odstrašujúco vyzerajúci úkaz, v skutočnosti jedinečná hra prírody. Pravda o Krvavom vodopáde vytekajúcom z ľadovca uzrela svetlo sveta. Záhada červenej nemrznúcej vody je odhalená. Roky starý unikát pramení v slanom jazere a svojou farbou ohuruje.

Je to už 106 rokov, kedy austrálsky geológ Griffith Taylor objavil červený vodopád vytekajúci z Taylorovho ľadovca v Antarktíde. Záhada týkajúca sa krvavej farby vodopádu je už dnes vyriešená. Pôvodne sa tejto odlišnosti pripisoval účinok červených rias. Toto tvrdenie sa však podarilo vyvrátiť a pravda je úplne iná. Voda totiž obsahuje železo. Ďalšou zaujímavosťou je, že prameň nezamrzne a to ani pri najnižších arktických teplotách. Za tento zázrak môže skutočnosť, že zloženie je štyrikrát slanšie ako voda svetových oceánov.

Prameň pochádza z 5 miliónov rokov starého slaného jazera. Najnovšie štúdie preukázali, že pod ľadovcom sa neukrýva iba jazero ale aj vodný systém existujúci milión rokov. Fascinujúce je aj to, čo Krvavý vodopád dopraje výskumníkom. Pod hrubou vrstvou ľadu totiž žije podľa výskumov viac ako 17 druhov mikroorganizmov, ktoré žijú vďaka reakcii chemických zlúčenín železa a síry.

Žiadne slnečné lúče

Hrúbka ľadu zabraňuje prenikaniu slnečnej energii a tak je na mieste rozprávať o jedinečnom ekosystéme uväznenom hlboko pod ľadovcom. K tomu všetkému sa pridáva fakt, ktorý sa objavil po analýze vody. Tá preukázala, že voda neobsahuje žiaden kyslík. Výskumníci prirovnávajú jazero k unikátnemu druhu časovej schránky z histórie Zeme. Organizmy žijúce v oceáne sú veľmi podobné tým zo slaného jazera. Rozdiel je iba v tom, že majú rozdielne podmienky života. 

Viac o téme: ĽadovecAntarktídaKrvavý vodopád
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu