Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Byť Američanom je zdraviu škodlivé: Novinár cestoval po svete a urobil si obraz

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Byť Američanom ohrozuje zdravie. Kým juhokórejské dievčatko So Jon, ktoré sa narodí v roku 2030, bude mať nádej, že sa dožije 90 rokov, Maddison, ktorá sa narodí v tom istom čase v Kansas City, zomrie o sedem rokov skôr. Dôvod? Bude Američanka, píše v komentári k chystanej zmene zdravotníckeho systému v USA Richard Cohen z denníka The Washington Post.

Muži a ženy v USA nežijú tak dlho ako ľudia v dvoch desiatkach krajín, vrátane tých, ktoré Spojené štáty pomohli poraziť v druhej svetovej vojne, napríklad Nemecko, Taliansko či Japonsko. V USA je viac obéznych ľudí, viac drogovo závislých a tiež viac automobilových nehôd. Američania majú navyše väčšiu tendenciu riešiť spory nie slovami, ale zbraňami. Ďalším dôvodom je ale aj americký zdravotnícky systém. 

Byť Američanom je zdraviu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Britský odborný časopis Lancet vo februári zverejnil projekciu priemernej dĺžky života v rozvinutých krajinách na nasledujúce desaťročia. V Južnej Kórei rovnako ako v ďalších bohatých krajinách platí, že ak ochoriete, idete k lekárovi. Netreba sa obávať nákladov, kvôli chorobe tam nezbankrotujete. Mohlo by sa to nazývať juhokórejskou výnimkou až na to, že keď ide o zdravotnú starostlivosť, sú výnimkou práve Spojené štáty. 

Za ľahostajného prizerania sa prezidenta Donalda Trumpa vedú teraz americkí republikáni diskusiu o tom, čo nazývajú zdravotnou starostlivosťou, hoci nejde o zdravie, ani o starostlivosť, píše komentátor. Snahou je zmeniť reformu, ktorú presadil Trumpov predchodca Barack Obama. Súčasný prezident podľa Cohena nevie, čo robí, pretože sa o to, čo robí, nestará. Jediné, čo chce, je zvíťaziť. V roku 2015 Trump tvrdil, že nechá na pokoji programy Medicaid a Medicare, ktoré sú určené chudobným ľuďom a seniorom. Teraz už o tom nehovorí. 

Byť Američanom je zdraviu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Spojené štáty majú v rámci bohatých krajín vysokú úmrtnosť novorodencov - na tisíc detí pripadá 5,8 úmrtí, zatiaľ čo v takej Kanade je to 4,6, vo Francúzsku 3,3, v Južnej Kórei rovné tri. Republikáni na chudobných nemysleli nikdy, tento rok sa ale ich nezáujem mení na krutosť, tvrdí Cohen. Nech z chystanej zmeny vzíde čokoľvek, chudobní z toho mať žiadnu výhodu nebudú. Pikantné je to hlavne preto, že mnohí Trumpa volili, lebo verili jeho bláznivým sľubom a páčila sa im jeho snaha. 

Donald Trump
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AP Photo/Luis M. Alvarez)

Republikánsky poslanec Jason Chaffetz z Utahu poznamenal, že chudobní zvolili zle, keď dávajú prednosť mobilnému telefonátu pred zdravotným poistením. Jeho úvaha sa rovná výroku Mária Antoinetty, ktorá na poznámku, že chudobní nemajú na chlieb, odvetila, nech teda jedia koláče. Chaffetz mal pravdu v tom, že stávka na Trumpa bola naozaj zlá, pretože chudobní tým o mnoho prídu. 

Keď pred niekoľkými rokmi jeden novinár denníka The Washington Post cestoval svetom so zraneným ramenom, mohol si urobiť obraz o tom, koľko ošetrenie stojí v rôznych štátoch. Vo všetkých - v Japonsku, Británii, Nemecku, Indii, na Taiwane a vo Francúzsku - dostal rovnakú odpoveď: bude to stáť málo, niekde nič. Dozvedel sa, že vo všetkých bohatých krajinách je zdravotná starostlivosť zaručená. Niektoré krajiny majú štátny systém, iné nie. Ale fungujú. Ani jeden z týchto systémov nie je dokonalý ani lacný. Ale ošetrenie je tu základným právom občana. Ochoriete, uzdravíte sa. Často v domácom prostredí. 

Byť Američanom je zdraviu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Republikáni a ďalší, ktorí sa boja zoštátenia systému, by mali vysvetliť svoj postoj matke s chorým novorodencom. Mali by umožniť diskusiu o zdravotnej starostlivosti, nielen hovoriť, aká je hrozná. A hlavne by mali vysvetliť malej Maddison, prečo zomrie skôr ako So Jon. Musia priznať, že to bude preto, že bude Američanka dodáva Cohen. 

Viac o téme: ZdravotníctvoDonald trumpObamacare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu