Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Isaac Newton predpovedal koniec sveta na rok 2060

JERUZALEM - Renomovaný britský vedec Sir Isaac Newton, otec modernej fyziky a astronómie, predpovedal koniec sveta na rok 2060 vo svojom liste z roku 1704, ktorý oddnes vystavujú v Jeruzaleme.

Slávny vedec, ktorý si zabezpečil kráľovskú výnimku od vysvätenia do služieb anglikánskej cirkvi, ktorej učenie mali v tom čase akademici nasledovať, vychádzal pri svojej predpovedi z biblického textu. Objaviteľ zákonov gravitácie, pohybu a optiky, čerpal zo starozákonnej knihy proroka Daniela a napísal, že svet skončí o 1260 rokov po založení Svätej rímskej ríše v západnej Európe v roku 800. List, ktorý vystavuje Hebrew University v Jeruzaleme na výstave Newtonove tajomstvá, je súčasťou zbierky písomností britského vedca, ktoré univerzite zanechal majetný zberateľ jeho rukopisov. Podľa univerzity, list vystavili naposledy v roku 1969.

Newtonove pôsobenie na univerzite v Cambridge v 17. storočí tvorilo základ modernej vedy až do objavenia teórie relativity a kvantovej fyziky v minulom storočí. Je známe, že prelomový fyzik, pôvodom z anglického Granthamu, sa zaujímal aj o vieru a javy, ktoré odporujú modernej vede. Newton strávil v 70. rokoch 17. storočia štyri roky prípravou diela o alchýmii, ktorej cieľom je transformovať kovy na zlato.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu