Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Britský potápač vraj vie, kde skončilo nacistické zlato: Poklad v hodnote viac ako 100 miliónov

Wilhelm Gustloff Zobraziť galériu (3)
Wilhelm Gustloff (Zdroj: wikipedia/Bundesarchiv)

LONDÝN - Ani 71 rokov po najväčšej námornej katastrofe, pri ktorej sovietska ponorka S-13 potopila torpédami nemeckú loď Wilhelm Gustloff s tisíckami utečencov v Baltskom mori, neutíchajú konšpirácie okolo nej. Podľa britského potápača sa na jej palube nachádzali tri tony ukoristeného nacistického zlata, po ktorom zatiaľ márne pátrajú lovci pokladov.

Obrovský nacistický labyrint: FOTO V týchto tuneloch smrti vyrábali väzni tajné zbrane

Legenda hovorí, že v posledných mesiacoch druhej svetovej vojny sa nacistickí dôstojníci snažili prepašovať tri tony zlata z Nemecka, ktoré by dnes malo hodnotu viac ako 100 miliónov eur. Pokým niektorí sa domnievajú, že sú ukryté v bunkri alebo v zasypanom vlaku, jeden muž tvrdí, že skončili na dne Baltského mora pri poľskom pobreží.

Počas 12 rokov diktatúry sa nacisti preslávili krádežami drahokamov, drahých kovov či umeleckých diel. Časť z nich mala byť údajne tajne uložená na lodi Wilhelm Gustloff a bezpečne prepravená z Nemecka. Avšak skôr, ako dosiahla pevninu, ju 30 januára 1945 potopili Sovieti. Pri tragédii šesťnásobne horšej ako skaza Titanicu zahynulo vyše 9400 ľudí z 10600 cestujúcich.

Britský potápač vraj vie,
Zobraziť galériu (3)

Bývalý profesionálny potápač Phil Sayers (61) pre Daily Star Online povedal, že zlato sa pravdepodobne nachádza na dne Baltského mora v hĺbke asi 450 metrov. K tomuto presvedčeniu dospel po stretnutí s Rudim Langeom, ktorý slúžil na lodi ako radista. Mal vtedy 17 rokov a bol zodpovedný za vysielanie SOS po tom, čo torpéda zasiahli plavidlo.

Radista mu vysvetlil, ako videl debny s tým, čo by mohlo byť nacistické zlato, nakladané na loď. Phil sa k vraku pred 30 rokmi ponoril, ale zlato podľa neho pravdepodobne skončilo zasypané pod tisíckami ton trosiek.

Britský potápač vraj vie,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: wikipedia/Bundesarchiv)

Sayers sa pre Daily Star Online vyjadril, že Rudi Lange si zašiel na nábrežie zafajčiť, keď pri tom náhodou videl, ako dorazil transport so zlatom. Na prvý pohľad nepochopil, čo videl, až do roku 1972, kedy sa stretol s ďalším preživším, jedným zo strážcov, ktorí mali úlohu sa o poklad starať a ten mu odhalil, čo bolo vo veľkých debnách.

Loď Wilhelm Gustloff má dnes medzinárodný štatút vojnového hrobu, čo znamená, že sa nikto nemôže ponoriť k vraku na menej ako 50 metrov. To však neodrádza hľadačov pokladov, aby sa pokúsili do vraku preniknúť.

Viac o téme: ZlatoPokladAdolf HitlerWilhelm Gustloff
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu