Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Druhá sv. vojna: Pred 75 rokmi začala slávna účasť československej jednotky v bitke o Tobruk

Boje o Tobruk
Boje o Tobruk (Zdroj: profimedia.sk)

TOBRUK - Účasť pri obrane líbyjského prístavu Tobruk patrí medzi najslávnejšie kapitoly účasti československých vojenských jednotiek počas druhej svetovej vojny. Pred 75 rokmi, 24. októbra 1941, začala preprava čs. vojakov z egyptskej Alexandrie k obrane nemeckými a talianskymi jednotkami obliehaného strategického Tobruku. Tu sa čs. vojaci zapojili do bojov po boku britských, austrálskych a poľských vojakov.

Hrdinovia československej armády prešli peklom: Prvú jednotku zatkli Sovieti a poslali do gulagu!

Po nemeckej okupácii vznikol v roku 1940 z utečených čs. vojakov a dobrovoľníkov na Blízkom východe peší prápor, ktorý prekonal náročný výcvik v Judskej púšti. Neskôr ho presunuli do Egypta, kde strážil zajatecký tábor. Prápor, ktorý vojensky podliehal britskému veliteľstvu, poslali do Sýrie, kde sa zúčastnil bojov so silami kolaborantského francúzskeho vichistického režimu. Neskôr prápor stiahli do Alexandrie, odkiaľ ho austrálskymi torpédoborcami prepravili k obrane Tobruku.

Tu jednotka o sile 643 mužov a pod velením Karla Klapálka posilnila obranu mesta. Vojaci vykonávali hlavne hliadkovú činnosť, často však dochádzalo k prestrelkám aj priamym stretom. V bojoch o Tobruk padlo 14 príslušníkov práporu, 26 bolo zranených ťažko a 55 ľahko.

V máji 1942 11. čs. peší prápor zrušili a reorganizovali na 200. čs. ľahký protilietadlový pluk, ktorý pomáhal chrániť Tobruk pred nemeckými vzdušnými útokmi z Kréty. Protivzdušnú obranu Tobruku vykonával pluk do júna 1943. Počas leta potom boli čs. útvary v Afrike a na Strednom Východe zrušené a väčšina ich príslušníkov odplávala do Veľkej Británie.

Viac o téme: Tobruk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu