Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Betónová džungľa je zamorená krysami: Ľudia nasadili prírodnú zbraň, mačacie hliadky!

Nové nasvietenie Sochy slobody
Nové nasvietenie Sochy slobody (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Po betónovej džungli mesta New York sa potulujú zástupy divokých mačiek. Niektoré z nich majú dôležitú úlohu - pomáhajú obmedziť populáciu krýs v meste. Skupina dobrovoľníkov odchytáva divoké mačky, ktoré nechá vykastrovať a naočkovať. Ak je to možné, vracajú sa tieto mačky na svoje domáce územie, alebo končia v oblastiach s vysokým výskytom krýs, píše agentúra AP.

Mačacie hliadky tak teraz v meste strážia lahôdkárstva a vinárne, autosalóny či podzemie kostola vo štvrti Greenwich Village. Štyri mačky sa potulujú aj okolo nakladacej rampy kongresového centra Jacob K. Javits Convention Center, ktoré kvôli množstvu dodávok potravín a odpadkov láka hlodavce už roky. "Chceli sme najať deratizátorov, ale príroda má lepšie riešenie," tvrdí manažérka centra Rebecca Marshallová. "A mačky nič nestoja."

Podľa odhadov sa v piatich štvrtiach New Yorku pohybuje okolo pol milióna divokých a túlavých mačiek. Ich život je ťažký. Niektoré z nich bývali domácimi miláčikmi, majitelia ich však opustili. Veľa týchto mačiek umiera na choroby a podvýživu alebo ich zrazia autá. Niektoré sa otrávia kŕmením, ktoré im niekto úmyselne nastraží, uvádzajú združenia na ochranu mačiek.

Mačky sú dravce, nemusia však nutne zabíjať krysy. Odborníci upozorňujú, že hlodavce odpudzuje aj mačací pach a trus. Krysa-matka podľa nich nikdy neporodí mláďatá blízko dravca, pretože by mačky mohli jej mláďatá zožrať.

Populáciu mačiek sa New York snaží kontrolovať prostredníctvom sterilizácie a kastrácie. Vo väčšine prípadov adopcia týchto mačiek nepripadá do úvahy, pretože sú už tak divoké, že sa nedajú skrotiť. Vďaka dobrovoľníkom je však možné voľne žijúce zvieratá v meste ochrániť a mačky získavajú druhú šancu na život, dodáva Marshallová.

Viac o téme: New York
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu