Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prvý šéf sovietskej tajnej služby: TENTO muž vytvoril sieť táborov, zahynuli státisíce ľudí!

Felix Dzeržinskij s manželkou Zofiou a synom Janekom v roku 1918. Zobraziť galériu (2)
Felix Dzeržinskij s manželkou Zofiou a synom Janekom v roku 1918. (Zdroj: wikimedia/Glavkom NN )

MOSKVA/PRAHA - Prvý šéf sovietskej tajnej služby Felix Dzeržinskij, ktorý zomrel 20. júla 1926, je považovaný za jedného zo strojcov boľševických represálií počas občianskej vojny v Rusku. Dzeržinskij patril k organizátorom boľševickej revolúcie a v decembri 1917 bol menovaný do čela novej tajnej polície - Čeky. Neľútostne potieral kontrarevolučnú činnosť, pre nepriateľov nového režimu vytvoril sieť väzenských táborov. Za jeho pôsobenia zahynuli stovky tisíc ľudí.

Posledné dni Stalina: Vystrašení lekári sa báli diktátora ZSSR dotknúť, keď zomieral

Narodil sa 11. septembra 1877 v blízkosti Vilniusu v dnešnej Litve v rodine drobného poľského šľachtica. Za podvratnú činnosť, okrem iného aj na území Rakúsko-Uhorska, bol niekoľkokrát väznený a poslaný do vyhnanstva na Sibír. Raz sa mu odtiaľ podarilo utiecť a priatelia ho preto prezývali "železný Felix". Za boľševického režimu pôsobil aj ako ľudový komisár (teda minister) vnútra a dopravy. Dzeržinskij zomrel po plamennom príhovore v Moskve, údajne na srdcové zlyhanie.

Prvý šéf sovietskej tajnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: wikimedia/Glavkom NN )

V rokoch 1958 až 1991 mal tento organizátor červeného teroru sochu v nadživotnej veľkosti naproti moskovskému väzeniu Lubjanka, kde bývala jeho kancelária. Dzeržinského pomník odstránili Moskovčania v auguste 1991 počas zmareného puču, ktorý zosnovali stúpenci radikálne konzervatívneho krídla sovietskej komunistickej strany. Jedenásťtonová socha bola však neskôr zaradená do zoznamu ruského kultúrneho dedičstva a teraz ju starostlivo uchovávajú v Lapidáriu.

Viac o téme: Felix DzeržinskijČeka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu