Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Známa americká televízia nakrútila reportáž o Slovensku: Tatrami sa šíri strach!

Gregg Losinski Zobraziť galériu (4)
Gregg Losinski (Zdroj: Youtube/KIFI Local News 8)

BRATISLAVA - Na Slovensko?! Čudovala sa moderátorka televízie Local News 8, keď do štúdia prišiel Gregg Losinski, známy americký ochranár a odborník na medvede. Do srdca Európy zavítal už piatykrát, aby tu prednášal, vzdelával, ale aj pomáhal riešiť jeden z najväčších problémov našich veľhôr.

Jedným z najväčších slovenských problémov so zvieratami je premnoženie medveďov. Kráľa našich lesov lákajú najmä kontajnery so zmiešaným odpadom, kde ľahko nájde potravu. Ako však povedal Gregg Losinski, ktorého so Slovenskom spája dávna minulosť, medvede žijú na relatívne malej ploche a k ľudským sídlam majú pomerne blízko.

VIDEO z Dolného Smokovca je postrachom pre rodičov: Medveď predviedol nečakaný talent

V televíznej reportáži zaznelo aj to, že problém Slovenska a medveďov sa veľmi ponáša na kolízie ľudí s medveďmi grizly v amerických národných parkoch. V Yellowstonskom národnom parku ich žije približne toľko, koľko u nás. O medveďov na Slovensku sa Losinski začal zaujímať po tom, ako tu začal hľadať korene svojich predkov. Tí pochádzali z hornatého severu, zo Štrby. Presnejšie, pra pra pradedo známeho etológa bol Slovák.

Známa americká televízia nakrútila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/KIFI Local News 8)

Známa americká televízia nakrútila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/KIFI Local News 8)

Keď Losinski videl, aké kontajnery používame, napadlo mu nahradiť ich uzamykateľnými smetnými košmi, z ktorých odpad nevypadáva a medveď sa z neho nenaje. Práve takéto kontajnery zaviedli v Kanade, kde sa medvede zvykli s kontajnermi hrať dovtedy, kým z nich nevylovili obsah. Cieľom je vytvoriť modifikovaný kontajner, ktorý by medvede prinútil hľadať potravu inde a zároveň eliminovať strety ľudí s nebezpečnými zvieratami.

Známa americká televízia nakrútila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/KIFI Local News 8)

Losinski tvrdí, že keď ľudia vyriešia problém s odpadom, medvede sa stiahnu. Hovorí na základe svojich vlastných skúseností z domáceho Idahu, ktoré mu pripomína Slovensko. Hoci je pre Američanov naša krajina pomerne neznáma a mnohí si ju pletú s bývalým Československom, má svoju typickú kultúru, mentalitu aj prírodu, vďaka ktorej je jedinečná a zaujímavá. Aj preto sa odborník plánuje v októbri na Slovensko vrátiť šiesty raz.

Viac o téme: OchranárPremnožené medvedeGregg Losinski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu