Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Na slnku buďte opatrní!

Ak sa nebudete pred slnečnými lúčmi chrániť, môžete dostať alergiu.
Ak sa nebudete pred slnečnými lúčmi chrániť, môžete dostať alergiu.

Dobre vyzerajúca bronzová pleť je snom takmer každého z nás. No i pri jarnom slnení by ste mali byť nanajvýš opatrní!

V súčasnosti sa totiž čoraz častejšie vyskytujú problémy s vyrážkami, ktoré sú prejavom alergie na slnko. Predísť jej môžete používaním krémov s vysokými ochrannými faktormi, chrániť sa šiltovkou a ľahkým svetlým oblečením. Najrizikovejšie je opaľovanie od dvanástej do tretej, keď má slnko najväčšiu intenzitu opaľovania. Za nepríjemné vyrážky, ktoré svrbia, môžu pravdepodobne ultrafialové lúče, ktoré vyvolávajú pod pokožkou zápal. Alergia na slnko sa čoraz viac rozširuje. Prejavuje sa najčastejšie na tvári, v oblasti výstrihu alebo na ramenách či nohách.

Prejavy alergie

Červené škvrny a niekedy až hnisavé vyrážky so silným svrbením môžu naskočiť predovšetkým tým, čo majú svetlú pleť. Posilňovačmi reakcií na slnko bývajú voňavky, vody po holení, dokonca i súčasti lacných opaľovacích krémov. Zvláštnou formou alergie je tzv. malorkové akné, ktoré dokáže otráviť dovolenku pri mori už od prvého dňa. Vyrážky síce pripomínajú akné, podobnosť je však náhodná a na vzniku sa podieľa vzájomná reakcia slnečného žiarenia a určitých chemických látok v opaľovacích a kozmetických prípravkoch.

Najúčinnejšia ochrana

Vhodnou prípravou na zvládnutie intenzívnych slnečných lúčov je používanie beta karoténu. Obsahuje látky, ktoré vám zaručia prirodzené a zdravé opálenie pokožky. Ak sa chcete vyhnúť alergickej reakcii alebo nepríjemnému spáleniu, na slnko v čase od 12. do 15. hodiny určite zabudnite. Počas slnenia alebo prechádzok majte poruke pokrývku hlavy a slnečné okuliare. Pomôže aj ľahké svetlé oblečenie, ktoré nepriťahuje slnko až tak intenzívne ako tmavé. Pokiaľ ste si už vyrážky našli, a nechcete sa o chvíle na slnku pripraviť, použite krém s ochranným faktorom 60 a viac.

Predíďte alergii a spáleniu

- Zistite si, aký typ pokožky máte, aby ste mohli zvoliť správny faktor ochranného prostriedku. Väčšinou platí: čím vyšší, tým lepší.
- Krém nanášajte po každom kúpaní a pol hodiny predtým, než sa chystáte slniť.
- Nezabudnite ani na tekutiny, aby bola vaša pokožka dobre hydratovaná.
- Slnko schované za mrakmi prepúšťa až 80 percent slnečného žiarenia.
- Po opaľovaní si ošetrite pokožku poopaľovacími krémami. Vitamíny, ktoré obsahujú, vám pleť zvlhčia a zabránia šúpaniu kože.

Prvá pomoc

- Zostaňte v chládku a na slnko choďte len s vysokým ochranným faktorom alebo oblečením.
- Po osprchovaní použite napríklad Panthenol či Fenistil gél.
- Spálenie slnkom rýchlo hojí tiež Aloe vera gél, ktorý je vhodný aj pre deti.
- Pokiaľ sa stav nezlepší, poraďte sa s lekárom.
- Pri ťažkom hojení pomáhajú aj tabletky ako Dithiaden, Zyrtec či Claritin.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu