Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Najdrahší objekt na Zemi bude v Británii: VIDEO stavby, ktorá na Zemi nemá obdobu

Takto by elektráreň mala vyzerať Zobraziť galériu (3)
Takto by elektráreň mala vyzerať (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Vo Veľkej Británii stavajú atómovú elektráreň, ktorá sa stane v istom ohľade rekordnou. Náklady na jej výstavbu sa totiž vyšplhajú na astronomických 24 miliárd libier (30 miliárd eur), čím sa stane najdrahším objektom na zemeguli.

Projekt atómovej elektrárne nazvanej Hinkley Point pochádza z dielne francúzskej energetickej skupiny EDF. Zaplatí zaň, s malým prispením britskej vlády, približne ako 24 miliárd libier.

Výstavba je v plnom prúde

Najdrahší objekt na Zemi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Najdrahší objekt na Zemi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

To je viac 18-krát viac ako suma, za ktorú postavili najvyššiu budovu na svete Burdž Chalífu v Dubaji, či päťkrát viac než Veľký hadrónový urýchľovač, ktorý odhaľuje tajomstvá vesmíru. Stavebná spoločnosť Turner Construction Company v tejto súvislosti vyrátala, že by za 750 až 900 miliónov libier dokázala postaviť Veľkú pyramídu v Gize. Drahšou ako Hinkley Point je už len Medzinárodná vesmírna stanica, ktorá stála takmer 78 miliárd libier, ale keďže sa nachádza vo vesmíre, do tohto rebríčka sa neráta. 

"Atómové elektrárne sú najkomplikovanejšie zariadenia, aké dokážeme vyrobiť. Náklady na ich výstavbu neustále narastajú, pretože ich projekty musia rátať aj s rizikami, ktoré sú s ich prevádzkou spojené," vysvetlil emeritný profesor z Greenwich University Steve Thomas. 

Hinkley Point bude prvou jadrovou elektrárňou postavenou v Európe v tomto storočí. Stáť bude v anglickom grófstve Somerset na juhozápade krajiny. Svoju prevádzku by mala zahájiť v roku 2023, jej životnosť bude šesťdesiat rokov. Prepodkladá sa, že elektráre bude produkovať dostatok elektriny pre zhruba šesť miliónov domácností, čiže bude pokrývať sedem percent dopytu po elektrine v Británii. Proti jej výstavbe sa ale stavia organizácia Greenpeace, ktorej petíciu za zastavenie výstavbu už podpísalo viac ako 110-tisíc ľudí. 

Viac o téme: Jadrová elektáreňHinkley point
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu