Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Momovi zoberú frajerku!

Nanga (vpravo) a Momo žijú spolu v bojnickej zoo a majú sa radi. Tvoria zohratý pár.
Nanga (vpravo) a Momo žijú spolu v bojnickej zoo a majú sa radi. Tvoria zohratý pár.

BOJNICE - Čaká ich bolestivá rozlúčka. Orangutany Momo a Nanga, ktoré spolu žijú v bojnickej zoo, navždy odlúčia. Samček Momo je vykastrovaný a nemôže mať potomkov. Samička Nanga dospela do veku, keď ich mať môže. Momo preto pôjde preč a Nange nájdu plodného partnera.

„Vhodného partnera k Nange hľadáme už dlhší čas. Chceme vytvoriť chovný pár orangutanov. Momo preto zrejme pôjde do skupiny seniorov,“ povedal nám Ivan Kmeť z bojnickej zoo. Rozlúčka orangutanieho páru, ktorý si na seba zvykol, bude veľmi bolestivá. Momo s Nangou totiž tvoria nerozlučnú dvojicu. Celý deň trávia spolu a väčšinou sa jeden od druhého ani nepohnú. Ak jeden odíde, druhý svojho partnera pozorne sleduje.

Vedenie zoo si však myslí, že pre Nangu by bolo veľmi traumatizujúce, keby nemala nikdy mláďatká. Podľa Ivana Kmeťa by Nanga nemala mať problém vynosiť ich v zoologickej záhrade. Momo pochádza z Francúzska a má 10 rokov. Nanga je o rok staršia a je z Nemecka. Oba orangutany patria v bojnickej zoo medzi najobľúbenejšie zvieratká.

Dožijú sa až šesťdesiatky

Orangutany dospievajú vo veku 7 až 10 rokov. Vo voľnej prírode sa dožívajú štyridsiatky, v zajatí sa však môžu dožiť až 60 rokov. Samčekovia merajú asi 1,50 metra a vážia niekedy až sto kilogramov. Samičky sú o polovicu ľahšie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu