Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Mesto ako z rozprávky: Rómovia si z britských sociálnych dávok postavili luxusné sídla

Aj takto vyzerajú vily v Tandarei Zobraziť galériu (2)
Aj takto vyzerajú vily v Tandarei (Zdroj: profimedia.sk)

TANDAREI/LONDÝN - Mesto Tandarei, ktoré sa nachádza približne 160 km východne od rumunskej metropoly Bukurešť, sa za posledné roky zmenilo na nepoznanie. Počet luxusných víl sa od pritiahnutia prvej medzinárodnej pozornosti už strojnásobil. Z nich viac ako 300, väčšinou s nablýskanými BMW a novučičkými volkswagenmi zaparkovanými na príjazdových cestách, bolo pravdepodobne zaplatených z britských sociálnych dávok získaných nezákonne, alebo prostredníctvom podvodov, informoval portál MailOnline.

VIDEO Slovensko opäť nepríjemne hviezdi: Reportáž svetovej agentúry je pre nás katastrofou!

Niektoré z honosných domov s balkónom z každej izby majú patriť rómskym gangstrom, ktorí porušovaním európskych pravidiel voľného pohybu oberajú obyvateľov Británie o desiatky tisíc libier. Mnohé z vozidiel, parkujúcich pred nehnuteľnosťami, majú britské poznávacie značky, čo je podľa kritikov dôkazom, že rumunskí Rómovia cestovali do Veľkej Británie, aby tam požiadali o dávky, ktoré potom posielajú príbuzným späť domov.

Napriek tomu, že Británia pritvrdila niektoré zo svojich sociálnych zákonov, vždy sa nájdu špekulanti, ktorí dokážu so systémom vyhúpať. Jednou z možností je mať pri príchode do krajiny štatút zamestnaného pracovníka, na ktorého sa prihliada inak, ako na toho, ktorý nemá prácu. Podľa zákonov EÚ má totiž takýto občan rovnaký prístup k dávkam ako občan EÚ, čo znamená, že týždenne dostáva na najstaršie dieťa 20,7 libier (cca 25,8 eur) a na všetky ostatné deti 13,7 libier (cca 17,1 eur). Rodina s tromi deťmi by si tak za rok prišla na viac ako 2500 libier (cca 3120 eur), pričom priemerná ročná mzda v Rumunsku činí okolo 4.100 libier (cca 5115 eur).

FOTO Mesto ako z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Keď sa k tomu prirátajú možnosti ďalších benefitov, nie je podľa portálu MailOnline ťažké vidieť, ako sa rumunským kriminálnikom darí financovať nákladný životný štýl vo svojej domovine. Svoje si o tom myslia aj tamojší obyvatelia nerómskeho pôvodu. "Nemyslím si, že človek môže na takéto domy zarobiť čestnými peniazmi," povedal Alecu Vasile (60). To však neznamená, že si miestni želajú, aby sa ich rómski susedia vrátili. V skutočnosti žijú v neustálom strachu, že približne 5000 Rómov usadených v Británii príde späť.

Keď Rómovia dorazia domov na sviatky alebo pri zvláštnych príležitostiach zavládne v Tandarei chaos. Jeden z miestnych sa vyjadril, že vtedy radšej po zotmení ani nevychádza von a nenavštívi každoročný veľtrh, pretože je to príliš nebezpečné a mohol by skončiť bez peňaženky. "Keď sa vrátia, chcú mať okolo seba celú svoju rodinu. A ich rodina je stále väčšia. Máme tu vtip - traja cigáni odišli do Veľkej Británie, vrátilo sa desať. Chcú veľké rodiny, Rómovia mali vždy veľké rodiny, ale teraz naozaj kšeftujú s deťmi. Všetci vedia o možnosti získať dávky v zahraničí a navzájom si radia, ako na to. To je miesto, kde získvajú svoje peniaze."

Podľa miestnych si Rómovia domy postavili na to, aby sa nimi chválili, a nie v nich žili. Hlavnú budovu vraj používajú iba na rodinné oslavy, pričom príbuzní inak zostávajú v primitívnych chatrčiach postavených za opulentnými nehnuteľnosti. "Sú zle postavené, myslím, že sa boja v nich žiť," vysvetlil jeden zo susedov, ktorý sa rozhodol zostať v anonymite kvôli obavám z možnej odvety. Iný zase dodal, že sú leniví a preto si na prácu vo svojich sídlach najímajú Rumunov, ktorí sa im starajú o čistenie a udržiavanie záhrad, pokým sú oni sami v zahraničí.

V Tandarei stále existujú klasické komunistické bytové bloky postavené za éry Nicolaea Ceauşescua, posledného komunistického vodcu, ktorý buldozérmi ničil dediny v snahe donútiť ľudí odísť do mestských oblastí. Rýchly prílev bohatstva u rómskych rodín však vyvíja tlak na miestne komunity, ktoré sa vyjadrili, že od nich chcú, aby predali svoje domovy. Rómovia skupujú nielen nehnuteľnosti, ale aj okolitú pôdu.

FOTO Mesto ako z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Miestni sa však teraz najviac obávajú toho, že ak sa obyvatelia Veľkej Británie rozhodnú v referende opustiť Európsku úniu, Rómovia sa masovo vrátia do Rumunska a ešte len vtedy nastane pre nich peklo.

Viac o téme: RómoviaTandarei
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu