Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

FOTO, ktorá rozcítila svet: Obrovská premena "diablovho" chlapčeka (2) na pokraji smrti!

Anja zachraňuje Hopea, dnes už vyzerá úplne inak Zobraziť galériu (4)
Anja zachraňuje Hopea, dnes už vyzerá úplne inak (Zdroj: Facebook/Anja Ringgren Lovén)

ABUJA - Fotka na kosť vychudnutého černoška, ​​ktorému dáva z plastovej fľaše piť blonďavá Európanka, obletela pred dvoma mesiacmi svet na sociálnych sieťach. Vtedy si málokto vedel predstaviť, že sa po ôsmich týždňoch bude tento dvojročný chlapček, pekne bacuľatý, spokojne usmievať medzi kamarátmi. O záchrane nigérijského chlapca, ktorého rodičia zavrhli ako dieťa diabla, informoval vo štvrtok britský denník The Independent.

FOTO, ktorá rozcítila svet: Dánka zachránila dieťa (2), rodina ho obvinila zo strašného činu

Chlapčeka, ktorému dala jeho záchrankyňa meno Hope (anglicky Nádej), našla koncom januára dánska aktivistka Anja Ringgrenová Lovénová, ako sa nahý túla sám po nigérijskej metropole Abuja. Bol podvyživený a sotva dýchal. Telo mal plné červov a živil sa odpadkami z ulice. Filantropka ho zabalila do deky a odviezla do nemocnice.

Hope dnes vyzerá, ako dobre živené dieťatko.
Zobraziť galériu (4)
Hope dnes vyzerá, ako dobre živené dieťatko.  (Zdroj: FB/Anja Ringgren Lovén)

Rodičia Hopea zavrhli kvôli predsudkom. Možno preto, že chlapec má vrodenú deformáciu močovej trubice takzvanú hypospádiu, ktorá je sprevádzaná rázštepom predkožky. Ochorenie sa dá odstrániť chirurgickým zákrokom, ktorý nie je nijako zložitý.

"S mučením a bitím detí kvôli predsudkom som sa v Nigérii prvýkrát stretla pred tromi rokmi," spomenula Lovénová, ktorá potom opustila rodné Dánsko a v Nigérii založila s manželom Davidom nadáciu pre vzdelávanie a pomoc africkým deťom (ACAEDF).

FOTO, ktorá rozcítila svet:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Anja Ringgren Lovén)

Symbolom nadácie sa teraz stal Hope, ktorého príbeh pomohol len dva dni po zverejnení fotiek na internete zhromaždiť od darcov z celého sveta okolo milióna dolárov. Lovénová odvtedy na svojom facebookovom účte zverejňuje fotografie a videá z Hopeova nového života.

"Tie peniaze využijeme okrem lepšieho života pre Hopea tiež na výstavbu kliniky pre pomoc ďalším detským obetiam mučenia," uviedla Lovénová. Rovnako ako predtým Hope žijú na ulici v Nigérii tisíce detí okrem iného preto, že ich rodiny zavrhli kvôli predsudkom.

FOTO, ktorá rozcítila svet:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Anja Ringgren Lovén)

Viac o téme: Anja Ringgren Lovénová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu