Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dovolili by ste toto svojmu synovi? Tyler (12) možno prepíše knihu rekordov, ak sa nezabije

Tyler Armnstrong Zobraziť galériu (3)
Tyler Armnstrong (Zdroj: FB/Tyler Armstrong)

WASHINGTON - Dvanásťročný Američan Tyler Armstrong chce v máji vystúpiť na Mount Everest. Čaká už len na to, či od čínskych úradov získa povolenie. Ak by sa chlapcovi podarilo najvyššiu horu sveta zdolať, stal by sa najmladšou osobou, ktorá sa dostala na vrchol hory. Doterajší rekord drží ďalší Američan Jordan Romero, ktorý na 8850 metrov vysoký Mount Everest vyliezol v 13 rokoch, píše denník The Washington Post.

Potrestali vraždu slovenských horolezcov Dobeša a Šperku: Terorista dostal trest smrti!

Tyler nie je žiadny nováčik a drží už niekoľko rekordov čoby najmladší horolezec. Vlani vystúpil na Elbrus, ktorý je s výškou 5642 metrov nad morom najvyššou horou Kaukazu a Ruska. Okrem toho má za sebou výstupy na najvyššiu africkú horu Kilimandžáro (5895 metrov nad morom), najvyššiu horu Ameriky Aconcaguu (6959 metrov nad morom) a najvyššiu horu kontinentálnych Spojených štátov Mount Whitney (4421 metrov nad morom), ktorú zdolal iba v siedmich rokoch.

"Keď som mal šesť, pozeral som v televízii dokument o horolezcoch a spýtal som sa otca, či by som s tým mohol začať tiež. Myslel si, že si robím srandu," povedal Tyler. Otec, ktorý sa sám horolezectvu nevenuje, ale synovi v jeho záujme nebránil a chlapec čoskoro ukázal, že to so svojím koníčkom myslí vážne. Začal jesť zdravo a behať. Onedlho pravidelne behal sedem kilometrov okolo neďalekého jazera a trénoval so skúsenými horolezcami.

V budúcnosti chce dobyť najvyššie hory všetkých siedmich kontinentov. V rámci svojho cieľa tiež vyberá peniaze na liečbu zriedkavej vrodenej choroby nazvanej Duchennova muskulárna dystrofia, ktorá postihuje najmä chlapcov, ktorým znemožňuje chôdzu.

Šesťtýždňová cesta na vrchol Mount Everestu bude pre Tylera doteraz najťažšia. Sprevádzať ho bude otec, dvaja tréneri, jeden skúsený horolezec a šerpovia. Začiatok treku je plánovaný na polovicu mája, kedy je snehová pokrývka na hore najnižšia.

Dovolili by ste toto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Tyler Armstrong)

Chlapec zatiaľ čaká, či vôbec získa na výstup povolenie. Povolenku vyžadujú ako nepálske, tak čínske úrady, a v oboch prípadoch je stanovený minimálny vekový limit. Pri výstupe z tibetskej strany, ktorý chce Tyler zvoliť, je to 18 rokov. Pre mladších horolezcov je potrebné špeciálne povolenie.

Mladučkým rekordmanom ale nie každý tlieska. Aj Guinnessova kniha rekordov uvádza, že neodporúča osobám mladším ako 16 rokov, aby sa púšťali do nebezpečných pokusov o rekordy. Niektorí lekári a ďalší odborníci varujú, že deti k odvážnym kúskom vedie nielen rastúca obľuba extrémnych športov, ale aj nezdravo ctižiadostiví rodičia.

"Deti nie sú na také aktivity duševne vyzreté," povedala Vani Sabesanová, profesorka z Michiganu, ktorá sa špecializuje na zranenia kostí a svalov. Deti podľa nej majú sklon podceňovať riziko. Myslia si vraj, že aj bez tréningu dokážu to, čo profesionálni športovci.

Podľa nemeckého profesora a odborníka na športové lekárstvo Thomasa Küppera čelia mladí horolezci vyššiemu riziku podchladenia. Lekári podľa neho navyše zatiaľ príliš nevedia, ako liečiť deti, ktoré dostanú takzvanú horskú chorobu, teda nahromadenú telesnú tekutinu v pľúcach alebo mozgu. Tylerov pokus by bol podľa Küppera "číry nezmysel". Výstup na Mount Everest je mimo to nebezpečný aj pre dospelých a zomrelo pri ňom už veľa ľudí.

Tyler a jeho otec síce o tejto kritike počuli, vzdať sa ale nechcú. "Samozrejme že je to nebezpečný šport," povedal Kevin Armstrong, Tylerov otec. "Keby na to nemal fyzicky alebo mentálne, nenechali by sme ho. Ale profesionáli nám povedali, že na to má."

Sám Tyler k tomu podotkol, že kritici vidia len jeho vek, nie jeho schopnosti. Na otázku, či si myslí, že dôjde až na vrchol, chlapec odpovedal, že "to nie je možné na 100 percent povedať". "Urobím ale pre to všetko".

Viac o téme: Mount EverestTyler Armstrong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu