Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci vyriešili 35 rokov starú hádanku: Objav tajomného prvku v slnečnej sústave

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

CHICAGO - Vedci z univerzity v Chicagu objavili vzácny prvok, ktorý bol prítomný pri formovaní našej slnečnej sústavy pred 4,6 miliardami rokov. Opísali ho ako veľmi neprirodzený a nepolapiteľný element.

Curium je zvláštny chemický prvok, ktorý bol prítomný v meteorite pri zrode našej slnečnej sústavy. „Je to nepolapiteľný element,“ spresnil François Tissot, vedúci autor novej astronomickej štúdie a dodal, že ide o jeden z najťažších známych prvkov, ktorý sa prirodzene nevyskytuje, pretože všetky jeho izotopy sú rádioaktívne a veľmi rýchlo sa rozpadávajú.

Slovák Martin vytvoril geniálnu časovú os vesmíru: Predpoveď, čo sa stane a nie je to nič dobré!

Potvrdenie prítomnosti curia počas veľkého tresku ukončilo 35-ročnú vedeckú hádanku. Objav je podľa Nicolas Dauphasa, spoluautora štúdie, veľmi vzrušujúci pre kozmochemikov, ktorí môžu pomocou rádioaktívnych prvkov určovať relatívny vek planét a meteoritov. Doplnil, že tajomný prvok mohol vzniknúť ako produkt formovania hviezd. Ak by sa posledná hypotéza o produkte hviezd potvrdila, vedci by sa mohli dozvedieť oveľa viac o zániku hviezd a elementoch, ktoré sa pri tomto procese utvárajú, informoval portál Express.co.uk.

Vedci vyriešili 35 rokov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Veľký treskSlnečná sústavaCurium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu