Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Internetom sa šíri hrozba: Na TOTO európske mesto sa zrúti 5. marca asteroid a vláda to tají

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Užívateľov internetovej siete twitter sa cez víkend snažili znepokojiť vtipkári, ktorí oznámili, že na Francúzsko sa rúti "zabijacký asteroid". Podľa široko zdieľaných tweetov vraj mimozemský objekt o veľkosti domu dopadne 5. marca na mesto Marseille. Informovala agentúra AFP.

Šialené apokalyptické scenáre: Päť dôvodov, prečo koniec sveta vraj nastane v tomto roku

Autori tweetov tvrdili, že francúzska vláda a americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa s pomocou médií pokúšajú informáciu skryť pred verejnosťou, aby sa zabránilo panike. Ako mnohé z falošných informácií, ktoré sa objavujú na sociálnych sieťach, aj táto obsahovala zrnko pravdy.

NASA nedávno oznámila, že okolo Zeme začiatkom marca preletí asteroid s veľmi neistou trajektóriou. Podľa kalifornského centra pre výskum a vývoj prúdových motorov Jet Propulsion Laboratory (JPL) je možné, že 5. marca preletí teleso nazvané TX68 asi 14.000 až 17.000 kilometrov nad povrchom Zeme. V každom prípade teraz podľa vedcov zrážka ale nehrozí.

Internetom sa šíri hrozba:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Podľa rozhlasovej stanice France Info stoja za dezinformáciou francúzski fanúšikovia videohier, ktorí sa snažili dosiahnuť na twitteri najsledovanejšiu tému dňa. Cieľ nenaplnili, ale ich zábava vyvolala dostatočné množstvo tweetov k celkovému osloveniu takmer milióna osôb, dodala AFP.

Twitter je bezplatnou službou, prostredníctvom ktorej môžu používatelia oznamovať krátke odkazy v dĺžke do 140 znakov. Má celosvetovo okolo 320 miliónov účtov. V Česku a na Slovensku ho podľa odhadov odborníkov využíva vyše 300.000 užívateľov.

Viac o téme: AsteroidMarseille
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu