Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Má sa svet báť? NASA priznala, že sa pripravuje na armagedon: Chce ochrániť planétu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

HOUSTON – Hrozba asteroidov, ktoré by mohli zasiahnuť Zem, desí nejedného obyvateľa našej krásnej planéty. Aj preto sa Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol zriadiť Úrad koordinácie planetárnej obrany, ktorý bude dohliadať na všetky okolo Zeme letiace objekty, aj tie, ktoré by mohli potenciálne narušiť Slnečnú sústavu.

Veliteľ úradu, v angličtine nazvaného Planetary Defense Coordination Office, je Lindley Johnson, ktorý dostal zvláštny titul dôstojník planetárnej obrany. Vzhľadom na čoraz častejší záujem verejnosti o objekty letiace okolo Zeme, ktoré vedia pozorovať už aj lepšie vybavený amatéri, NASA vytvorila tento špecializovaný úrad, ktorý by v prípade ohrozenia rozhodoval aj o spôsobe zničenia či odklonenia asteroidov.

Bude takisto vydávať varovania pre verejnosť, zabezpečovať evakuáciu potenciálnych oblastí dopadu či pomáhať pri prvej pomoci po zásahu. „Formálne zriadenie Úradu koordinácie planetárnej obrany zabezpečí vedúcu úlohu národných a medzinárodných snáh pri detekcii prírodného nebezpečenstva z vesmíru a zapojí sa do plánovania, ak bude potrebné pre planetárnu obranu,“ uviedol Johnson v tlačovej správe NASA.

NASA každoročne zachytí asi 1500 blízko letiacich objektov, agentúra nájde tak 90 percent z nich v dostatočnom predstihu, ak majú veľkosť väčšiu ako 900 metrov. Dúfajú, že časom odhalia aj menšie objekty, ktoré môžu takisto predstavovať riziko. Federálny rozpočet počíta s 50 miliónmi dolárov, ktoré na tento účel vyčlení. V roku 2010 to boli iba 4 milióny dolárov.

Viac o téme: VesmírAsteroidyÚrad koordinácie planetárnej obrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu