Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dedina zatratenia: Pobrežné letovisko čelí katastrofe, vláda chce obyvateľov násilne vysťahovať

Fairbourne Zobraziť galériu (6)
Fairbourne (Zdroj: Profimedia)

FAIRBOURNE - Obyvatelia welšského pobrežného letoviska sa stali väzňami vo svojich vlastných domovoch. Dedina má byť podľa nariadenia vlády ponechaná napospas moru. Obyvatelia sú zúfalí a požadujú kompenzáciu za nútené vysťahovanie.

Malebná obec Fairbourne má byť podľa rozhodnutia miestnej samosprávy zaplavená morom, na čo aktivisti reagujú búrlivým odmietaním. Tvrdia, že plány vysídlenia obyvateľov z obce sú založené na nezmyselných predpovediach. Približne päťsto obydlí má prejsť do správy námornej obrany a ceny domov vo Fairbourne tým pádom absolútne prepadli. Obyvatelia ich nie sú schopní predať a posunúť sa ďalej.

Čarovné VIDEO zo Zázrivej: Pavol na záberoch predstavil ďalší nádherný kút Slovenska

Miestni obyvatelia namietajú, že predpoklady o zvýšení hladiny mora o jeden meter v priebehu storočia sú diskutabilné. Aktivista Pete Cole hovorí, že obec bola plánovačmi jednoducho odpísaná pomocou "agresívneho modelu", ktorý nebol aplikovaný na iné pobrežné oblasti.

Dedina zatratenia: Pobrežné letovisko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Google Maps, Youtube/thetaxidriverj)

Plánujú podať žalobu

Ďalšie prognózy avizujú, že hladiny morí by sa mohli v priebehu 21. storočia dvihnúť o 50 centimetrov a najbližších 50 rokov len o 20 až 30 centimetrov. Cole dodal, že agentúry prijali takéto modely a plány bez toho, aby premýšľali o dôsledkoch a obyvateľov nesmierne zranili. Obec s približne 1100 obyvateľmi plánuje podať žalobu, pretože rozhodnutie bolo urobené bez ohľadu na viaceré prognózy.

Dedina zatratenia: Pobrežné letovisko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Google Street View)

Dedina zatratenia: Pobrežné letovisko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Google Street View)

Prvé domy vo Fairbourne postavili okolo roku 1900 v tesnej blízkosti mora. Ak bude morská hladina naďalej stúpať, obyvatelia navrhujú, že by vo Fairbourne mohli byť nainštalované čerpadlá na prebytočnú vodu a nábrežie by mohlo byť ešte viac zvýšené a spevnené. Vybudovanie protipovodňovej hrádze by však bolo veľmi nákladné a samospráva chce teraz s obyvateľmi hľadať prijateľné riešenia pre obe strany, informoval Daily Mail.

Viac o téme: PobrežieFairbourne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu