Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Američania vítajú utečencov s otvorenou náručou: Chcú ich prijať viac

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty sa rozhodli prijať viac utečencov zo stredoamerických krajín, vyhlásil v stredu šéf americkej diplomacie John Kerry. Jeho slová zazneli v čase, keď množstvo ľudí uteká pred násilím a ilegálne prekračuje mexicko-americké hranice, uviedla agentúra DPA.

USA podľa Kerryho rozšíria svoj program na prijímanie utečencov, aby pomohli rodinám a jednotlivcom zo Salvádoru, Guatemaly a Hondurasu. "Cieľom tohto kroku je "poskytnúť im bezpečnú a legálnu alternatívu voči nebezpečnej ceste, ktorú by chceli podstúpiť, čím sa stávajú bezprostrednou a ľahkou korisťou pašerákov ľudí, ktorým ide iba o vlastný zisk", povedal Kerry.

USA spustili v roku 2014 program na prijímanie detí zo stredoamerických krajín, keďže tisíce maloletých bez sprievodu sa pokúšalo prekročiť americké hranice. Program umožňuje deťom, ktorých rodičia sa nachádzajú v USA, požiadať o prijatie ešte vo svojich domovských krajinách. Opatrenie, ktoré v stredu oznámil Kerry, sa bude vzťahovať na tých, ktorí nemajú v USA rodinu. Zatiaľ ne je známe, koľko ľudí by USA prijali. Vlani Spojené štáty prijali takmer 70.000 utečencov z celého sveta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu